Az olaj ára folytatta drámai hanyatlását azt követően, hogy az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének vezető politikusai egyre keményebb kijelentéseket tesznek az árak alakulásával kapcsolatban - derül ki a CNBC cikkéből. Az észak-amerikai WTI szabvány kedden egy időre a hordónként 45 dolláros szint alá is benézett. Ilyen mélységre a válság sújtotta 2009-es év áprilisa óta nem volt példa.

A londoni Brent árfolyama három százalékkal hanyatlott a délelőtti órákban. A lejtmenet a 46,04 dollár/hordós szinten állt meg. Később 2013 júliusa óta először paritásba került a két ár. Mindkét kiemelkedő világszabvány 60 százalékot veszített értékéből 2014. június közepe óta. Az unalomig ismételt magyarázat szerint az észak-amerikai olajpala-kitermelés felfutásával túlkínálat alakult ki a piacon, miközben a világon nem bővül jelentősen a kereslet, az OPEC pedig nem hajlandó visszafogni az exportját.

Nem lesz változás

Az utóbbi körülményre rátett még egy lapáttal az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere, Szuhail bin Mohamed al-Mazrúj, aki egy Abu Dzabiban tartott konferencián azt mondta, hogy nem óhajtanak változtatni eddig követett kitermelési stratégiájukon. Más szóval szinten tartják a kivitelt. A politikus szerint az OPEC-en kívüli olajtermelőknek is racionálisan mérlegelniük kellene, hogyan reagáljanak a piaci helyzet alakulására.

Hozzátette még ehhez, hogy a jelenlegi olajárak indokolatlanul alacsonyak. Ugyanakkor nem számít arra, hogy egy csapásra emelkedésnek indulnának. Várakozása szerint inkább stabilizálódnak a következő két-három évre. Ha mindez nem lett volna elég, Mazrúj még arról is beszámolt, hogy az olajkartell államai nem terveznek újabb csúcstalálkozót júniusig. Ezt azt jelenti, hogy nem várható kivitelük összehangolt visszavágása az év közepéig.

Meg fogják bánni

Az olajminiszter megszólalásával egyidejűleg Haszan Róhani iráni államfő arról beszélt országa állami televíziójában, hogy azok az országok, köztük Szaúd-Arábia és Kuvait, amelyek segítik az olajár csökkenését, meg fogják bánni ezt a döntésüket. Jobban fognak szenvedni ennek következményeitől, mint Irán.

A két politikus nyilatkozatát megelőzően egy nappal Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg, szaúd-arábiai mágnás lepte meg a piacokat. A befolyásos üzletember azt a lakonikus kijelentést tette, hogy szerinte a kőolaj ára soha többé nem megy fel a 100 dollár/hordós magasságba. Erre válaszul már a hét első napján tovább esett a fekete arany ára.

Nyilvánvalóan árháború zajlik a piacon - ismételte el az elmúlt két hónapban újra és újra elhangzó megállapítást Nitesh Shah, az ETF Securities tőketársaság elemzője. Más szakértők is azon a véleményen vannak, hogy az amerikai olajpalaipar és az OPEC pókerjátszmát játszik egymással. Azt tesztelik, melyikük képes tovább elviselni az árzuhanásból fakadó veszteségeket. Shah szerint az olajkartell csak akkor fogja csökkenteni termelését a kínálat szűkítése érdekében, ha az USA-ban is ez történik az olajpalakutakon.

Kína sem számított

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a keddi árzuhanást az sem tudta megfékezni, hogy reggel olyan adatok érkeztek, amelyek arra utalnak, hogy a kínai gazdaság elég jó erőben van. A világ második legnagyobb gazdaságának olajimportja ugyan rekordszintre nőtt, ám ez nem húzta magával a fekete arany árát.

A hosszabb távú fejleményeket vetíti előre Roger Altman, korábbi amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata. Eszerint az alacsony olajár megfelel annak, mintha az amerikai gazdaság 200 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot kapna. Erre alapozva szerinte szépen nőhet a GDP idén, ami a bérek emelkedéséhez vezethet. Ez ellensúlyozná az elmúlt hónapok órabércsökkenését.

Kit Juckes, a Société Générale elemzője viszont nagy piaci hullámverésekre számít 2015-ben. Ezt egy sajátos mutató, az arany értékét olajhordók számában mérő index alakulása alapján állítja. A tapasztalatok szerint ez akkor mutat nagy ugrásokat, amikor káosz alakul ki az értékpapírpiacokon. A mutató 1993-ban és 1998-ban került bőven a 80 hordós érték fölé, 2008-ban pedig pedig hatvan felett járt. Mostanra a 2012-2013-as 40 hordó körüli mélységből kitörve átlépte a 70 hordós szintet.