Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legalacsonyabb a közegészségügyi ellátás színvonala, derül ki a Healt Consumer Powerhouse legfrissebb, Euro Health Consumer Index című összehasonlító tanulmányából - ismertette a felmérés eredményét a Maszol. Az országos egészségügyi ellátást elemző cég 2018-as adatokkal dolgozott, a helyzet azonban azóta vélhetően nem változott jelentősen.

Az elemzés során hat tényezőt vettek figyelembe: mennyire könnyen tudnak hozzájutni a rászorulók az egészségügyi szolgáltatásokhoz, milyen az ellátórendszer finanszírozottsága, milyen szolgáltatások állnak a betegek rendelkezésére, a betegek gyógyszerekkel való ellátottsága, a páciensek jogai és a megelőzés. A vizsgált, EU-s és unión kívüli országok közül egyetlen egy sem érte le a maximális, ezres pontszámot.

A legjobb ellátórendszerrel Svájc büszkélkedhet, amely 893 pontot gyűjtött be, megelőzve Hollandiát (883) és Norvégiát (857). Az első tízbe szinte kizárólag észak-európai jóléti államok kerültek: Dánia, Belgium, Finnország, Luxemburg, Svédország és Izland, az egyetlen kivételt Ausztria jelenti. A 785 pontos Németországot a 12. helyre rangsorolták.

Az egykori szocialista országok közül Csehország áll a legelőkelőbb, 14. helyen, 731 ponttal. Magyarország alig előzi meg Romániát (549), 565 pontottal. A leggyengébb eredményt az albán egészségügyi rendszer érte el, 544 ponttal.

Az egészségügyi szakemberek egyöntetű véleménye szerint ahhoz, hogy megfelelő színvonalú a legyen a romániai állami közegészségügyi rendszer, a központi költségvetés minimum 6 százalékát kellene megkapja, ám erre még sosem volt példa. Az EU-tagállamokban átlagban a költségvetés 9 százaléka jut az egészségügyre.