„Megismételjük, hogy a leghatározottabban elítéljük az Orosz Föderáció Ukrajnával szemben jelenleg is zajló, provokálatlan és indokolatlan agressziós háborúját. Ez a nemzetközi jog, köztük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának súlyos megsértését jelenti” – ez a harmadik pontja annak az ENSZ-közgyűlésben kiadott diplomáciai elítélő nyilatkozatnak, amelyet Magyarország is aláírt az EU-tagállamok, valamint az Egyesült Államok mellett.

A szöveg a francia ENSZ-diplomácia honlapjára került fel a héten augusztus 26-i keltezéssel, a szöveg lényege pedig az, hogy az ukrajnai háborúban Oroszország az atomfegyverek leszereléséről szóló atomsorompó-egyezmény betartásával ellentétes kijelentéseket tett, valamint hogy veszélyeztetik a hadműveleteik a világ nukleáris biztonságát. 

„Elítéljük az Orosz Föderáció veszélyes nukleáris retorikáját, cselekedeteit és provokatív kijelentéseit a nukleáris riasztási szint emeléséről, amelyek nincsenek összhangban az ENSZ Biztonsági Tanács állandó vezetőinek a nukleáris háború megelőzéséről és a fegyverkezési versenyek elkerüléséről szóló, nemrégiben elfogadott közös nyilatkozatával” – áll a szövegben. 

A Moszkvával szemben visszafogottan nyilatkozó, az orosz háborús agressziót azonban elítélő magyar külügy most viszont az egészen élesen fogalmazó állásfoglalást is aláírta. Ebben például olyan megfogalmazások is szerepelnek, minthogy a nyilatkozó országok „mélységes aggodalmunkat fejezik ki amiatt, hogy az Orosz Föderáció – amely nukleáris fegyverrel rendelkező állam –, aláássa a nemzetközi békét, biztonságot és stabilitást, a nemzetközi atomsorompó-architektúrát, valamint az atomsorompó-szerződés integritását és célkitűzéseit az Ukrajna ellen folytatott illegális agressziós háborújával.”

„Elítéljük az Orosz Föderáció cselekedeteit, amelyek teljes mértékben figyelmen kívül hagyják nemzetközi kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait, és elárulják azokat a biztonsági biztosítékokat, amelyeket az Orosz Föderáció az 1994-es budapesti memorandum alapján nyújtott Ukrajnának, Ukrajna atomfegyverrel nem rendelkező államként az atomsorompó-szerződéshez való csatlakozásával összefüggésben” – áll a szövegben, amely kitér a Zsaporizszsja Atomerőmű orosz megszállására.

„Továbbra is mély aggodalommal tölt el bennünket az a súlyos fenyegetés, amelyet az ukrán nukleáris létesítmények elfoglalása és az orosz fegyveres erők egyéb akciói jelentenek e létesítmények biztonságára és védelmére nézve, jelentősen megnövelve egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát, és veszélyeztetve Ukrajna, a szomszédos államok és a nemzetközi közösség lakosságát. Ezek az intézkedések aláássák a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség azon képességét is, hogy Ukrajnában végrehajtsa fontos biztosítéki feladatát, és továbbra is ellenőrizze Ukrajna nukleáris tevékenységeinek békés jellegét” – szól az elítélő nyilatkozat 8. pontja. A nyilatkozattal az uniós országok azt is követelik, hogy az oroszok hagyják el az elfoglalt zaporizzsjai létesítményt, segítsék az ukrán hatóságokat és a nemzetközi megfigyelőket, hogy az erőmű biztonságosan működhessen.

Emellett ismételten felszólítják Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz vezetést, hogy vessen véget „brutális és előre megfontolt háborújának, és azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki fegyveres erőit és felszerelését Ukrajna területéről, nemzetközileg elismert határain belül.” A nyilatkozatot aláíró országok elítélik Fehéroroszországot is, amely segítette és segíti az orosz hadsereget a megszállásban.