Az orosz hadsereg összepakolta a herszoni Olekszij Szovkunyenko Művészeti Múzeum festménygyűjteményét és átszállította az Ukrajántól 2014-ben elcsatolt Krímbe - írja a Moscow Times a múzeum vezetőire hivatkozva. A műalkotások között neves orosz és ukrán festők képei találhatók - ezentúl a Szimferopolban lévő Tavrida Múzeumban.

A képeket még november elején pakolták fel jelöletlen teherautókba - derül ki a Herszoni Művészeti Múzeum tájékoztatásából, amit a közösségi médiában jelentettek meg. A Tavrida az angol nyelvű orosz hírportál érdeklődésére megerősítette a hírt.

Az intézmény vezetője a Herszon tartományban bevezetett rendkívüli állapotra hivatkozott, mondván: a műalkotásokat ideiglenesen náluk helyezték biztonságba.

A herszoni múzeum egyébként a március elején kezdődött orosz megszállás óta zárva tartott. Az intézmény vezetősége fosztogatásnak minősíti a festmények elszállítását, amely illik abba a sorozatba, amelyben az orosz hadsereg igyekszik megfosztani Ukrajnát kulturális örökségétől. Kifogásolják azt is, hogy megfelelő csomagolás nélkül szállították az érzékeny festményeket.

Kijev márciusban azzal vádolta Moszkvát, hogy az orosz csapatok 2000 műalkotást loptak el a mariupoli Hudozsnyij Múzeumból, amely teljes nevét Arhip Kuindzsiről helyi realista festőről kapta. Az ukrán kormány tudomása szerint a háború kezdete óta 500 múzeumot és más kulturális intézményt ért károsodás.