Az EU-huszonhetek külügyminisztereinek leendő döntését Josep Borrell erősítette meg a Le Journal du Dimanche (Vasárnapi Újság) nevű francia lapnak nyilatkozva. Az újabb szankciók személyeket, intézményeket és üzleti vállalkozásokat egyaránt érintenek, nem kizárhatóan beleértve a minszki repülőteret is – írja az Infostart.

Az EU külpolitikai főképviselője (aki egyúttal az Unió külügyi szolgálatának a vezetője, és az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős alelnöke is) vasárnapi sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy hétfőn a tagállamok külügyminiszterei minden bizonnyal zöld jelzést adnak majd ahhoz, hogy tovább szélesítsék a Lukasenka-rezsim elleni szankciók jogi kereteit.

Borrell részletekbe nem bocsátkozott, de a brit Financial Times uniós diplomaták informális közlésére hivatkozva jelezte, hogy az eddigi, személyekre vonatkozó EU-szankciós listát kibővítik legalább két tucat további fehérorosz tisztviselővel.

A listára került emberek európai uniós beutazási tilalommal szembesülnek, esetleges, EU-területen elhelyezett vagyontárgyaikat, számláikat, pénzügyi befektetéseiket pedig zárolják.

Hasonló bánásmódban részesülnek mindazon intézményi és üzleti entitások is, amelyek tevékeny részt vállaltak abban, hogy a közel-keleti térségből az EU-fehérorosz határhoz szállítsanak iraki, jemeni, szíriai - elsöprő többségben gazdasági - menekülteket.