A China Southern Airlines járata 14 150 km-t fog megtenni mindkét irányba, odafelé 16 órás lesz az út a CNN szerint. Visszafelé azonban több mint 20 órásra növekszik a menetidő, ami abból is adódik, hogy még Mexikóban, Tijuana városában le kell szállni egy kis üzemanyag rátöltésre.

Hatékony hajtómű, szinte bármekkora út

A hosszú utat az Airbus A 350 típus teszi meg, amely elvileg egy töltéssel akár 17000 km-t is meg tud tenni, bár azt nem teljes terheléssel. Lehet, hogy a kínai járatot inkább maximálisan kihasználják, mint hogy a visszaúti töltést elkerülhessék. A járat a 8. leghosszabb lesz a világon a jelenlegi állás szerint. A leghosszabb, köztes leszállás nélküli járatot 15 332 km-el a Singapore Airlines üzemelteti Szingapúrból New Yorkba, mindkét irányba 19 óra az út.

Kihasználják a légáramlást

Jelentős időkülönbség ugyanazon az úton a két irány között rendszerint akkor alakul ki, ha az út egy nagyobb szakaszán az egyik irányban erős hátszél, a másik irányban ellenszél van. Tipikusan ilyen az Európa és Észak-Amerikai közti járatok többsége, melyek az út nagyobb részét a 40. és a 60. szélességi körök között teszik meg, ahol erős nyugati légáramlás a jellemző, így a visszaút jóval rövidebb.

A légitársaságok gyakran a földön mérve hosszabb utat választanak, ha ezzel kedvezően tudják felhasználni a hátszelet, hisz így lényegesen nagyobb sebességre tehetnek szert kisebb üzemanyagfogyasztás mellett. Az említett Szingapúr-New York járat 15 300 km-es távolsága az Északi sark fölött repülve adódik, de a valóságban odafelé 17 250 km-t tesz meg, a mérsékelt övi nyugati áramlás (jet stream) kihasználásával.

Mexikó felértékelődött

Kína csak tavaly nyitotta meg határait a hosszú Covid-lezárás után, sorra nyitotta meg az addig szüneteltetett járatokat Európa és Észak-Amerika felé. Mexikó felé élénk lett a forgalom, már csak a kínai gyártócégek tömeges Mexikóba települése miatt is, hogy onnan vámmentesen szállíthassanak az USA-ba. A China Southern volt az első, amelyik Mexikóba indított járatot az ázsiai országból, vancouveri leszállással 2017-ben.