Az élelmes kínai gyártók nem mondanak le az amerikai piacról, csak alkalmazkodnak a körülményekhez. Fogják gyártósoraikat, és átviszik Mexikóba, és akkor már ráírhatják a termékekre, hogy Made in Mexico. Ezzel a kész termék szállításának költségei is megspórolhatók (ez nagyobb termékeknél jelentős tétel, például bútorok), kikerülhető minden, a kínai árukra kivetett vám és szankció.

Ipari parkok, robbanó export

A BBC egy konkrét kínai céget említ, amely főleg ágyakat, kanapékat gyárt, 2022-ben érkezett a mexikói Monterrey városába, jelenleg 450 embert foglalkoztat, de ezt 1200-ra tervezik növelni. A mexikói munkaerővel elégedettek, a termelékenység magas szintű. A cég csak egy sok a közül, amely Mexikót választotta, és a hatást máris érzi a mexikói gazdaság: az ország exportja 5,8 százalékkal 53 milliárd dollárra nőtt egy év alatt.

Mexikó ipari parkokat hozott létre, hogy fogadni tudja a sok beruházást, és az eddigi ipari parkokban már minden beépíthető területet lefoglaltak, a beruházások 2027-ig készülnek el. Nem csak maguk a kínai cégek jönnek, hanem olyan amerikai vállalatok is, amelyek Ázsiából, elsősorban Kínából hozzák át a termelést. Köztük van a Tesla is, bár a 10 milliárd dolláros beruházás még nem kezdődött meg.

Előny az Egyesült Államoknak is

Felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államok kormányát fogja-e zavarni, hogy a kínai gyártók megtalálják a kerülőutat, de vélhetően Mexikóval sokkal kevésbé akarnak ezen összeveszni, mint magával Kínával. Sőt, az USA elsődleges érdeke, hogy Mexikó felzárkózzon a rengeteg beruházásnak köszönhetően, hisz akkor lecsökken a Mexikó felőli bevándorlási nyomás. Mexikó, ha sok, relatíve jól fizető munkahelye van, fel tudja szívni a főleg közép-amerikai szegény országokból érkező spanyol nyelvű bevándorlókat és könnyen integrálja is őket.

Felzárkózás

A mexikói gazdaság a kedvező hatás következtében gyorsan növekszik: jelenleg nagyjából 15 ezer dollár az egy főre jutó GDP, míg Kínában 13 ezer, ugyanakkor 3 éve Mexikó még Kína mögött állt. Az USA adata ugyanakkor 80-85 ezer dollár körüli, így a felzárkózásnak bőven van tere, és ugyanakkor, ha gyorsan emelkedik is a mexikói bérszínvonal, még sokáig nem lesz olyan magas, hogy ne érje meg a kínai cégeknek a gyártás.

Idővel nem kizárt, hogy a folyamat más latin-amerikai országokban is és egyfajta kontinentális felzárkózási folyamat indulhatnak meg, hasonlóan ahhoz, ami Európában zajlik, még ha nem is olyan magas szinten, mint Mexikó esetében. A gazdasági fellendülés egész Latin-Amerikának jól jönne, az USA pedig megszabadulna a jelenlegi bevándorlási nyomástól dél határain, így a folyamat mindenkinek kedvező.

Hatások Kínában

Kétségkívül így Kínából eltávozik a gyártás egy része, de cserébe sok kínai cég kifektet, a profit egy része visszajut az országba. Ugyanakkor, ahogy ez a helyi telefon-, és autógyártóknál látható, a most már elég erős belső piacot a kínai cégek látják el egyre inkább, így a fejlődés lehetősége ott is adott, csak már nem a világ gyáraként.