A La Nina az El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) hideg fázisa. Az ENSO jelenségegyüttes a Csendes-óceán trópusi medencéjében a szél és a tengerfelszíni hőmérséklet szabálytalan, időszakos változása, amely a trópusok és szubtrópusok nagy részének éghajlatát befolyásolja, de világszerte hatással van az időjárási rendszerekre – írta lapunk kérdésére Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Éghajlati Osztályának szakértője.

A tengervíz hőmérsékletének meleg fázisa El Niño, a hideg fázisa pedig La Niña néven ismert.

Az El Niño a Csendes-óceán trópusi nyugati részén magas légnyomással, a La Niña pedig alacsony légnyomással jár együtt. Az El Nino és a La Nina időszakok több hónapig tartanak és jellemzően néhány évente fordulnak elő, erősségük változó. Lényegében a trópusi passzátszelek változása alakítja az egyes fázisokat, mivel felkeverik az óceán felszínét, és ez hatással van az óceáni áramlatokra is.

Az El Niño összefüggésbe hozható az Egyesült Államok déli részén a több csapadékkal, a Karib-térségben, a Fülöp-szigeteken és Indonézia egyes részein jelentkező szárazsággal, az Ausztráliát, dél Afrikát és Brazília egyes részeit veszélyeztető aszállyal, az erdőtüzekkel Indonéziában és Brazíliában.

La Niña időszakban az előbbiek ellenkezője áll fenn. Az erőteljes mélytengeri feláramlás a szokásosnál hűvösebb vizeket eredményez Peru partjainál. A megerősödő passzátszelek okozta keleties széláramlás hatására az Egyenlítő menti csapadékzóna a délkeleti-ázsiai országokat, illetve Óceánia szigetvilágát érinti – magyarázza a szakember.

La Nina folytatódik

A Középtávú időjárás-előrejelzések európai központja (ECMWF) előrejelzései szerint a jelenség folytatódik ősszel is. Bár a nyár elején átmenetileg megtorpant a tengervíz hőmérsékletének csökkenése most a térségben megerősödő keleties passzátszeleknek köszönhetően újból folytatódik.

Összességében Európában az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a kontinens nagy részén. A modellszámítások szerint Európa nagy részén átlagos, az évszaknak megfelelő mennyiségű csapadék várható kivéve Dél-Európa és a Földközi-tenger térségét, ahol ősszel is folytatódik valószínűleg az aszályos időjárás. Skandináviában viszont több csapadék hullhat az átlagosnál az őszi időszakban – írja Lakatos Mónika.

Fontos tudni azonban, hogy az előrejelzéseket folyamatosan ellenőrizni kell, a modellszámítások az mutatják, hogy a következő hónapok 40-60 százalékában milyen idő lehet jellemző. Az évszakos előrejelzések ráadásul a mérsékelt övben, s ezen belül Európában a trópusi területekkel összevetve bizonytalan.