Kuvait bejelentette, hogy a jövő hónapban 250 000 egyiptomi munkavállalót bocsát el, és felfüggeszti a nem belföldiekkel kötött szerződéseket. A következő évben további mintegy 500 000 egyiptomi munkavállaló veszíti el állását, mivel az Öböl menti ország minden ágazatban igyekszik eltávolítani az összes külföldi munkavállalót – írja a Middle East Monitor.

Az egyiptomiak a teljes kuvaiti munkaerő mintegy 24 százalékát teszik ki - írta februárban a Kuwait Times -, és ezzel ők a legnagyobb külföldi munkavállalói csoport az országban.

Sokáig a legnagyobb csoportot az indiai munkavállalók alkották, de ugyanezen forrás szerint ők most „csak” a kuvaiti munkaerő 23,7 százalékát képezik.

Két évvel ezelőtt egy videófelvétel terjedt el, amelyen egy kuvaiti vásárló megpofozott egy egyiptomi pénztárost, és a kommentátorok szerint ez az egyiptomi munkavállalókkal szembeni rasszizmust hangsúlyozta az országban.

Ugyanebben az évben egy egyiptomi munkást halálra késeltek Kuvaitban, miközben egy Snapchat influencer "mocskos szolgáknak" nevezte az egyiptomiakat.

2020-ban a kuvaiti parlament törvénytervezetet terjesztett elő az országban dolgozó külföldi munkavállalók számának csökkentésére, azzal a céllal, hogy az egyiptomiak száma tíz százalékra csökkenjen.

A törvény előírta, hogy a kormányzati szervek nem újíthatják meg a külföldi munkavállalók tartózkodási engedélyét.

A 750 000 egyiptomi munkavállaló elbocsátásáról szóló döntés akkor született, amikor a megélhetési költségek világszerte az egekbe szöktek, és sok családnak nehézséget okozott az alapvető javak megvásárlása.

Az egyiptomi munkanélküliségi ráta idén elérte a 7,2 százalékot. Az észak-afrikai állam gazdasága az elmúlt években a széles körű korrupció, a globális koronavírus-járvány utóhatásai és most az ukrajnai orosz invázió miatt küzdött.

Az egyiptomiak külföldre küldött pénzátutalásai 2021-ben elérték a 31,5 milliárd dollárt, és jelentős devizaforrást jelentenek, így az ország az ötödik legnagyobb átutalási címzett a világon, főként az Öböl-menti országokból.