A tanulmány szerzői az ivermectin használatát a Covid-19 gyógyításában teljesen elutasítják. David Boulware, a tanulmány egyik társszerzője és a minnesotai egyetem fertőző betegségekre szakosodott specialistája a New York Timesnak elmondta, hogy az ivermectin használata valójában semmiféle előnnyel nem jár - derül ki az Orvostovábbképző szemle online kiadásának szemléjéből.

A kutatók már 2021. augusztusában, a National Institutes of Health online konferenciáján már összegezték az eredményeket, de a részletes adatok írásban még nem jelentek meg. Boulware szerint a részletek tanulmányozás remélhetőleg eltéríti  az orvosok többségét az ivermectin használatától.

A Brazíliában végzett vizsgálatban összesen 3515 beteg szerepelt. 1358 koronavírusos betegnél az ivermectin kezelést placebo adagolásával hasonlították össze. 2021. március és augusztus között 679 beteg 3 napon keresztül naponta ivermectint kapott, de 28 nappal a kezelés után nem csökkent a kórházba, vagy a sürgősségre való kerülés kockázata a placebót kapott 679 beteghez képest. 2157 betegnél egyéb kezelések történtek.

A kutatók olyan csoportot kerestek, akiknél a pozitív vírusteszt után korán adott ivermectin előnnyel járt, ám azoknál, akik a pozitív teszt után az első három napban ivermectint kaptak, rosszabb eredményeket láttak, mint a placebo csoport betegeinél. Az ivermectin nem befolyásolta a kórházban töltött és a gépi lélegeztetésen eltöltött napok számát és a halálozást sem csökkentette.

Az állatok parazitafertőzésének kezelésére használt ivermectint a pandémia kezdetén tömegével próbálták ki, mivel a laboratóriumi vizsgálatok során felmerült, hogy esetleg hatásos lehet, ám egyes vélemények szerint csak az embereknél biztonságos mértéknél jóval nagyobb adagban. Az ellentmondások dacára  egyes orvosok felírták a betegeknek, mások az állatgyógyászati készítményt szedték, melynek nyomán az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA figyelmeztetést adott ki, hangsúlyozva, hogy a szert emberi használatra nem engedélyezte.

Egy 2020 végi kutatás szerint a szer képes csökkenteni a Covid-19-es halálozást, ám később kiderült, hogy a vizsgálat hibás volt, ezért visszavonták, majd egy újabb elemezés ismételten megállapította, hogy a szer hatástalan.

A Times magazin szerint most is számos vizsgálatban kutatják az ivermectin kezelést, az eredmények a következő néhány hónapban várhatók.