A mexikói hatóságok lefoglaltak egy szállítmány állítólagos orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinát egy magánrepülőgépen az ország déli részén lévő Campeche államban - adta hírül a Moscow Times. A gép Hondurasból érkezett egy 1155 fiolát tartalmazó dobozzal, amelyből közel 5800 dózist lehetne beszúrni az emberekbe, ha nem lenne kamu az oltás. A fedélzeten két hűtő közé rejtették a pakkot.

A hondurasi legénységet és az utasokat átadták az ügyészségnek - derül ki a mexikói vámhatóság közleményéből. Az orosz vakcina értékesítéséért felelős állami vagyonalap, a RDIF köszönetet mondott a hamis készítmények elkobzásáért. Az illegális szállítmányról készült felvételek elemzése alapján, amelyeken látszik a csomagolás és a fiolák címkézése, megállapítható, hogy a tartalmuknak semmi közük a Szputnyik V-hez - írja a RDIF közleményében.

A lefoglalt hamis oltóanyagok, Fotó: AFP

A szállítás módszere is megsértette az orosz vakcinával kapcsolatban előírt csomagolási és szállítási követelményeket. A RDIF jelezte azt is, hogy a valódi vakcina minden egyes fiolájának egyedi kódja van, amelynek alapján vissza lehet keresni, hogy honnan származik. Az orosz fél úgy véli, hogy a csalás célja a Szputnyik V lejáratása lehetett. Emellett könnyen lehet, hogy pénzt reméltek a csalók: Mexikóba a múlt hónapban érkezett meg az első 200 ezer dózis orosz vakcina...