Moszkvában megugrott a koronavírus-betegségben szenvedő, kórházba kerülő betegek száma a szeptember 17. és 19. között lebonyolított háromnapos parlamenti választások után - írja a Moscow Times a hatósági adatok alapján. A kórházi kezelésre szorulók szeptember 22-én 15 százalékkal volt magasabb, mint egy héttel korábban. Az új fertőzések száma 24 százalékkal nőtt - jelentette be Anasztazja Rokova polgármester-helyettes, a moszkvai moszkvai polgármesteri hivatal válságstábjának vezetője.

Az esetek száz százalékában a delta koronavírus-variáns támadta meg az embereket. A megfigyelők rögtön arról kezdtek spekulálni, hogy a hirtelen növekedés nem valós, hanem csak papíron létezik, mert a hatóságok a szavazás előtt letagadták a valódi adatokat, hogy növeljék az emberek részvételi hajlandóságát.

A szavazásra eleve azért adtak három napot a hatóságok, hogy egyszerre kevesebben tartózkodjanak egy légtérben a szavazóhelyiségekben, amivel mérsékelhetik a fertőzés veszélyét. Másrészt szakértők szerint ez a változtatás megkönnyíti a csalásokat, hiszen egyesek bekukkanthatnak a szavazóurnákba, kiderítve, hogy áll a pártok vetélkedése.

A Meduza nevű hírportál arról számolt be, hogy a moszkvai önkormányzat az elmúlt időszakban a korlátozó intézkedések visszahozatalát fontolgatja, a hatóságok a hét elején a fertőzések számának növekedésére figyelmeztettek Oroszország 85 régiójából 36-ban. Hat régióban a szavazás három napját követően elkezdték visszavezetni a szigorításokat - derül ki a Mozsem Objásznyity oknyomozó portál jelentéséből.