Miként a korábban rettegett delta, most az új típusú koronavírus omikron variáns is elkezdett gyorsan terjedni. Vasárnap Nagy-Britanniában kétszer annyi omikronfertőzést regisztráltak, mint egy nappal korábban – és a vasárnapi fertőzési szám már 246 volt - olvasható a portálon.

A britek szombaton jelentettek be utazási szigorításokat a vírusvariáns terjedésének fékezésére – bár szakértők szerint mindez már eső után köpönyeg.

A londoni kormány felfüggesztette azt a könnyítést is, hogy a duplán oltottak számára nem volt a beutazás feltétele a negatív Covid-teszt. Ez keddtől immár a ki- és a beutazáshoz is szükséges.

A gyorsan terjedő B.1.1.529-nek is nevezett omikronon 30 mutációt fedeztek fel – kétszer annyit, mint a korábbi, szintén gyorsan fertőző delta variánson. Mindez azt jelentheti, hogy az emberekben jelenleg – betegség vagy oltás nyomán – létrejött antitestek nem semlegesítik kellőképpen az új variánst, és a mutáns vírus a védelmet kijátszva fertőzhet.

Kutatók és szakértők most azokat az eredményeket várják, amelyekből kiderül, hogy mennyire súlyos betegséget okoz ez az a variáns, és várható-e, hogy gyorsan megtelnek a kórházi osztályok miatta. Az MTI szerint a brit egészségügyi minisztériumhoz eddig nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

Mark Woolhouse, a brit kormány egyik tudományos tanácsadó testületének tagja szerint az utazási korlátozások „nem nagyon osztanak-szoroznak”, mivel a variáns már gyorsan terjed a közösségben.

A britek egy másik vezető tudományos szakértője, Sir Jeremy Farrar bizakodó, hogy a jelenlegi vakcinák bizonyosfajta védelmet nyújtanak az omikronnal szemben, de „minél tovább terjed a vírus a világ oltatlan közösségeiben, annál valószínűbb, hogy meg tudja kerülni a vakcináinkat és gyógyszereinket. Ha ez bekövetkezik, akkor közel leszünk ahhoz, hogy a nulláról kezdjük.”