Több mint két hónap után január 31-én véget érnek az oltatlan emberekre vonatkozó korlátozások  Ausztriában - jelentette be szerdán a kormány, de a széles körű 2G (geimpft-genesen vagyis oltott-átesett)-szabályok továbbra is érvényben maradnak.

A gyakorlatban tehát az új "enyhítés" annyit jelent, hogy az oltatlanokat egy ellenőrzés során már nem büntetik meg, ha éppen baráti összejövetelre és nem élelmiszerboltba tartanak.

A részleges zárlat eddig azt jelentette, hogy a 2G- igazolással nem rendelkező személyek csak élelmiszervásárlás vagy testmozgás céljából hagyhatták el otthonukat. 

Ez az intézkedés Karl Nehammer kancellár szerint "elkerülhetetlen volt", most viszont már nem áll fenn az intenzív osztályok túlterheltségének közvetlen veszélye, ezért a zárlat jövő héten véget ér.

A rendőrség feladata azonban továbbra is az, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzenek, és minden olyan rendőri intézkedésnél - például közlekedési ellenőrzésnél kérhetik a 2G-igazolást.

A további ellenőrzések olyan területekre összpontosítottak, ahol az emberek másokkal szoros kapcsolatba kerülnek, például tömegközlekedési eszközökön, éttermekben és forgalmas bevásárlóközpontokban. Az ellenőrzés megtagadásáért akár 1450 eurós bírságot is kiszabhatnak - írja a The Local.

Februártól ráadásul életbe lép a kötelező oltás is, így március végétől - a türelmi időszak után- azok is bírságra számíthatnak, akik ezt nem hajlandók felvenni.