Az élelmiszeripar kivételével szeptember 1-jétől egyetlen romániai nagyvállalat sem részesül semmilyen állami támogatásban, mely részben ellensúlyozná az egekben járó energiaárak hatását - írja a Maszol. Három cég, az Azomureș, az Alro és a Chimcomplex részben le is állította a termelést, utóbbi kettő már korábban, azonban ennél jóval többen vannak kritikus helyzetben.

A Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilap számításai szerint a kormány közel kétezer vállalatot szolgáltatott ki a horribilis árakat diktáló energiapiacnak, lényegében valamennyi, 50 millió eurónál nagyobb árbevételű gazdasági társaságot.

Az Országos Cégnyilvántartó (ONRC) adatai szerint ezeknek az összesített tavalyi árbevétele 1035 milliárd lej volt és 1,4 millió embernek adtak munkát.

Nem lehetett tartani

A szeptember 1-ig érvényes, 27/2022-es sürgősségi rendelet 1000 lej/MWh-ban szabta meg a villanyáram gazdasági szereplők által fizetendő árát, mely támogatásban csak 34 nagy fogyasztó nem részesült. „Az árplafon irreális volt. Lehetetlen volt, hogy az állam ezzel a plafonnal szubvencionálja a teljes gazdaság fogyasztását” – nyilatkozta egy ágazati szakértő a ZF-nek.

A villanyáram ára rohamosan emelkedett, augusztus végén már 3598 lej/MWh volt a nagybani piacon, s vele párhuzamosan az államkasszát terhelő költségek is. A kormány ezért változtatta meg szeptember 1-től az ártámogatási feltételeket, s zárta ki a szubvencióra jogosultak köréből a nagyvállalatokat. Szeptember 1-től az árplafon már csak a kis- és középvállalkozásokra érvénye.

„Elintéztek bennünket. (…) Ha Románia tényleg válságot akar, akkor ezzel az intézkedéssel megkapja” – nyilatkozta a ZF-nek Ștefan Cherchiu, a legnagyobb romániai műanyag termopán nyílászárógyártó, az 1400 személyt foglalkoztató Casa Noastră kft. tulajdonosa, hozzátéve, hogy kénytelenek árat emelni, s lehet, hogy elbocsátások is lesznek.