Oroszország katonai segítséget kért az elmúlt napokban Kínától, hogy folytathassa ukrajnai invázióját. A hírek szerint Pekingtől katonai eszközöket, köztük drónokat próbáltak szerezni, valamint hogy gazdaságilag is segítsék a Vlagyimir Putyin elnök vezette államot. A kínaiak esetleges segítsége komolyan felboríthatná az erőegyensúlyt a háborúban: a Kreml terveivel ellentétben már 19. napja tartanak a harcok, az ukrán védelmi erők kitartanak, miközben villámháborúra készültek az oroszok.

Peking segítsége ellensúlyt jelenthetne az orosz gazdaságra kivetett kemény szankciókkal szemben. Az orosz államot elvágták már a külső adósságfinanszírozástól, ami miatt a fizetésképtelenség küszöbére kerültek; a legnagyobb bankokat kizárták a SWIFT nemzetközi utalási rendszerből, valamint Vlagyimir Putyint és az őt támogató oligarchák vagyonát zár alá vették világszerte. A büntetőintézkedések mellett cégek sora - köztük a Mastercard, a Visa, a Renault vagy éppen a McDonald's - döntött úgy magától, hogy elhagyja Oroszországot. A piacokon az orosz részvények bezuhantak, a kereskedelmi lehetőségek visszaszorultak, míg a rubel jelentősen veszített az értékéből az elmúlt hetekben.

A CNN-nek nyilatkozó külügyi és hírszerzési források szerint Kína reagált már a kérésre, de a választ nem ismertették. A tévéadónak Liu Pengyu, az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség szóvivője tagadta, hogy hallott volna ilyen megkeresésről. 

Liu aggodalmát fejezte ki "az ukrajnai helyzet" miatt, "nyugtalanítónak" nevezve azt, és azt mondta, hogy Kína humanitárius segítséget nyújtott és nyújt továbbra is Ukrajnának.

"A legfőbb prioritás most az, hogy megakadályozzuk, hogy a feszült helyzet eszkalálódjon vagy akár kicsússzon az ellenőrzés alól. ... Kína a legnagyobb önmérsékletre és egy tömeges humanitárius válság elkerülésére szólít fel" - nyilatkozta a szóvivő.

Az Egyesült Államok a konfliktus kezdete óta többször jelezte már Kínának, hogy ne próbáljon meg segíteni Oroszországnak a szankciók kikerülésében. Mivel tiltólistán szerepel a nyugati szabadalmakra épülő technológiák exportja Oroszországba, Washington (és az EU is) jelezte, hogy ha Kína ez ellen vét, akkor külön büntetőintézkedésekkel sújthatják az ázsiai országot. 

Peking eddig nem is segített Moszkva megsegítésére: a múlt héten nemet mondtak arra, hogy repülőgép-alkatrészeket küldjenek Oroszországba, a telefongyártók sorra állítják le az exportjukat, miközben a kínai állam már lazított a rubel-jüan kereskedelemre érvényes árfolyamkontrolon is, ami tovább gyengíti az orosz fizetőeszközt.

Az Egyesült Államok már diplomáciai csatornákat is keres, hogy egyeztessen Kínával: a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan hétfőn Rómában találkozik kínai kollégájával, Jang Csie-csivel, hogy egyeztessenek az USA és Kína kapcsolatáról, valamint az ukrajnai háborúról.

Sullivan vasárnap Dana Bashnek a CNN "State of the Union" című műsorában elmondta, hogy Kína Oroszországnak nyújtott támogatása "aggodalomra ad okot".

"Mi is szorosan figyeljük, hogy Kína milyen mértékben nyújt ténylegesen bármilyen formában anyagi vagy gazdasági támogatást Oroszországnak. Ez aggodalomra ad okot. És közöltük Pekinggel, hogy nem fogjuk tétlenül nézni, hogy bármely ország kompenzálja Oroszországot a gazdasági szankciókból eredő veszteségeiért" - mondta Sullivan.

Amerikai tisztviselők, köztük Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke, egyre kritikusabban ítélik meg Peking válaszlépéseit az ukrajnai orosz háborúra. Míg Hszi Csin-ping rezsimje látszólag semleges hangnemet próbált megütni a nemzetközi színtéren, a kínai belföldi médiatudósítások az orosz dezinformációs kampányokat támogatták, és a háborút "különleges katonai műveletnek" minősítették. Psaki szerdán azt is tweetelte, hogy Peking "látszólag jóváhagyta" azokat a hamis orosz állításokat, amelyek szerint az USA vegyi fegyvereket fejleszt Ukrajnában.

"A mi értékelésünk jelenleg az, hogy (Kína) betartja a bevezetett követelményeket, de továbbra is arra bátorítanánk minden országot, hogy gondolja át alaposan, milyen helyet akar - milyen szerepet akar játszani - a történelemben, amikor mindannyian visszatekintünk" - mondta Psaki egy múlt szerdai sajtótájékoztatón.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.