Az egy felnőttre jutó kínai medián vagyon 26 752 dollárral (11,2 millió forint) megelőzi Európát, ahol az átlagos felnőttek vagyona 26 690 dollár.

Az európai adat a kontinens egészét veszi figyelembe, amely számos kevésbé gazdag országot foglal magában a déli és keleti régiókban, így Magyarországot is.

Ha például csak Amerikát nézzük, akkor a medián vagyon még mindig 93 271 dollár (39 millió forint), és például Belgiumban 256 336 dollár (107 millió forint). Ez tízszerese a kínainak - írja a lap.

Nőtt a globális vagyon is

A globális vagyon 2021-ben 9,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte a 463,6 billió dollárt.

A globális vagyon növekedéséhez minden régió hozzájárult, de Észak-Amerika és Kína dominált, Észak-Amerika a globális összvagyon valamivel több mint felét, Kína pedig további negyedét adta hozzá - áll a jelentésben.

Európa, Latin-Amerika, Afrika és India a globális vagyonnövekedés mindössze 11,1 százalékát teszi ki, amit a jelentés részben a helyi valuták dollárral szembeni leértékelődésének tulajdonít. Európában például az euró 2022-ben érte el először a dollárral való paritást, míg a font közel négy évtizedes mélypontra zuhant.