Kína átfogó változtatásokat hoz az ország járványkezelésében, lazítva a vírus terjedését fékező, de a világ második legnagyobb gazdaságát hátráltató és tiltakozásokat kiváltó szabályokon – jelentette be a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) Pekingben szerdán.

A legújabb intézkedések értelmében a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteknek mostantól nem kell karanténközpontba menniük – otthonukban is letölthetik az elkülönítés időszakát –, valamint eltörlik a kötelező tesztelést a belföldi utazásoknál. A Reuters cikke szerint ezzel Peking felkészíti az embereket arra, hogy együtt kell élni a betegséggel, hasonlóan ahhoz, ami a többi országban is lezajlott az elmúlt évben. 

A múlt hét folyamán több kínai nagyvárosban is enyhítettek a korlátozásokon, miután országszerte robbantak ki tiltakozások a szigorú járványintézkedések miatt. A demonstrációk felerősítették a befektetők aggodalmait az országi gazdasági növekedésével kapcsolatban is, sokan a nyersanyagok iránti kereslet csökkenésével számoltak. 

Most viszont emberek tömegei örülnek a lazításoknak, de néhány befektető is üdvözölte a változást, amely új lendületet adhat Kína gyengülő gazdaságának és valutájának.

Érdemes hozzátenni a bejelentéshez, hogy Peking voltaképpen nem hozta összefüggésbe a szerdai szabálymódosításokat a tüntetéssorozattal. Ugyanakkor a hivatalos kommunikáció már enyhébb hangnemet üt meg, ha a betegség kockázatairól van szó. 

Lezárásellenes tüntetéshullám söpört végig

Lapunk is beszámolt arról, hogy november végén tömeges tüntetések törtek ki Kína több városában, és emberek ezrei vonulnak utcára a koronavírus-járvány elleni újabb korlátozó intézkedések ellen. A demonstrálók ellenezték, hogy Kína továbbra is tömeges teszteléseket, karanténpolitikát és lezárásokat folytasson, de mások a szólásszabadságot, sőt az ország erőskezű vezetőjének, Hszi Csin-pingnek az eltávolítását követelték.

A tiltakozások katalizátora egy 10 ember életét követelő hszincsiangi tűzkatasztrófa volt, ahol sokak szerint a koronavírus elleni szabályok akadályozták az életmentést és a tüzek eloltását.

Ez a tüntetéshullám volt a legnagyobb Hszi Csin-ping 2012-es hatalomra kerülése óta. Az országban ugyanakkor az esetszámok tovább emelkednek a hidegebb időjárással és a fertőzőbb variánsok megjelenésével, naponta dőlnek meg a megbetegedési rekordok.

Kína oltási mutatói is elmaradnak a többi országétól, és kizárólag kevésbé hatékony, hazai gyártású vakcinákat használnak. A Bloomberg elemzői korábban úgy számoltak, hogy a járványintézkedések megszüntetésével a vírus futótűzként terjedne, és potenciálisan 5,8 millió ember kerülne intenzív osztályra. Tehát nem lehet könnyű helyzetben a kínai kormány, amikor a korlátozások feloldását kell mérlegelnie.

Mélyponton Kína kereskedelme

A kínai jüan a közelmúltban újra erősödött a dollárral szemben, amit az a kilátás táplált, hogy a kormány lazít a zéró-Covid politikáján. Ugyanakkor az ország exportja és importja novemberben közel három év óta a legnagyobb ütemben zsugorodott. A gyenge globális és belföldi kereslet, valamint a termelési zavarok és az ingatlanpiac visszaesése pedig nyomást helyez a világ második legnagyobb gazdaságára – írja a Reuters

A kínai export novemberben a legrosszabb teljesítményt jelentette 2020 februárja óta, volumene 8,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a szerdán közzétett hivatalos adatokból.

A visszaesés még a piacok prognózisait is alulmúlta, ráadásul elemzők az export további csökkenését jósolják. De az import sem javult, hiszen a bejövő szállítmányok novemberben már 10,6 százalékkal csökkentek, ez a visszaesés 2020 májusa óta a legsúlyosabbnak számít. 

Nemrégiben a világ legnagyobb iPhone-gyárában (Foxconn) is termelési problémák léptek fel az aktuális Covid-korlátozások miatt, ez pedig ellátási problémákat okozott az Apple számára. A beszállító közölte, hogy a novemberi bevétel 11,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest.