Csen Hsziao-hua, a mezőgazdasági miniszter helyettese a kínai sajtónak szombaton adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a központi hatóságok által nemrégiben jóváhagyott próbavállalkozás keretében 2017-ig feltárják a mezőgazdasági területek kollektív tulajdonának különböző formáit az agrártermelők érdekeinek jobb védelmére.

Kínában a belterületi földek az állam tulajdonába tartoznak, a mezőgazdasági földek pedig általában kollektív tulajdonban állnak. Bár az agrártermelők használhatják a földet, nincs joguk közvetlenül kereskedni vele vagy jelzálogot felvenni rá, ami röghöz köti őket és fékezi a betelepülést a városokba.

Tavaly a kommunista párt éves ülésszakán megállapodtak arról, hogy az állam engedélyezi az agrártermelőknek a föld birtoklását, átruházását, művelését és abból haszon húzását, emellett a kollektív jogokat részvényesi rendszerré alakítják át. A reformokról szóló döntést mindeddig nem léptették életbe.

Csen Hsziao-hua úgy véli, hogy kulcskérdés a földtulajdonosok jegyzékbe vételének felgyorsítása. A program már 2008-ban elkezdődött, és Kína azt tervezi, hogy 2015-re országos szintűvé fejleszti a tulajdonosi regisztert. Mindeközben megengedik a föld örökölhetőségét, valamint kísérletezni kezdenek kölcsönökkel és jelzáloghitelekkel.

Kína városodásának terve beleilleszkedik a kormány azon törekvésébe, hogy létrehozzon egy középosztályt, amely erősíti a belső fogyasztást és ennek révén lehetővé teszi, hogy az ország gazdasági növekedése egyre kevésbé függjön a befektetésektől és az exporttól.