A Kenya Wildlife Service és más szervek 205 elefánt, 512 gnú, 381 közönséges zebra, 51 bivaly, 49 Grevy-zebra és 12 zsiráf halálát számolták össze az elmúlt kilenc hónapban - áll az ABC által idézett jelentésben.

Kenya egyes részein az elmúlt két évben négy egymást követő évszakban nem volt elegendő csapadék, aminek szörnyű következményei voltak az emberekre és az állatokra, köztük a haszonállatokra nézve.

A jelentés szerzői szerint a legsúlyosabban érintett ökoszisztémák Kenya néhány leglátogatottabb nemzeti parkjának, rezervátumának és természetvédelmi területének adnak otthont, beleértve az Amboseli, Tsavo és Laikipia-Samburu területeket.

Sürgős összeírást sürgetnek az Amboseli vadon élő állatokról, hogy alaposabb képet kapjanak az aszály vadon élő állatokra gyakorolt hatásáról.

Más szakértők a víz- és sótelepek azonnali biztosítását javasolták az érintett régiókban. Az elefántok például naponta 240 liter vizet isznak Jim Justus Nyamu, az Elephant Neighbors Center ügyvezető igazgatója szerint.

A Grevy-zebrák esetében a szakértők a szénaellátás fokozását sürgetik.