Csehországban a régiók felében a helyhatóságok azt tervezik, hogy növelik a területükön működő tömegközlekedés tarifáit - derül ki a Radio Praha cikkéből, amely a cseh állami televízió hírére alapul. Azok az önkormányzatok, amelyek nem akarják borzolni a lakosság idegeit ilyen csúf lépéssel, kénytelenek lesznek megemelni a jegyárakhoz adott támogatásaikat.

A merész régiók között van például Bohémia, Vysočina és Ústi nad Labem, Morvaország és Szilézia vezetősége mérlegeli a lehetőséget, míg a Karlovy Vary régió önkormányzata nem tudja, mit csináljon.

Óvatos főváros

A cseh főváros, Prága vezetősége nem szándékozik emelni a tömegközlekedés tarifáit, legalábbis egyelőre. Ez azzal jár, hogy jövőre egymilliárd koronával (16,6 milliárd forinttal) meg kell emelniük a rendszer támogatását. Zdeněk Hřib főpolgármester azt mondta a cseh tévének, hogy a pénzt a városi költségvetés megtakarításaiból teremtik elő.

A városvezetésben dolgozó képviselők ugyanakkor megfontolják, hogy megemelik az éves bérlet rendkívül kedvező, szimbolikus árát. Ez most 3650 korona (60,4 ezer forint), azaz az év minden egyes napjára vetítve tíz korona (165 forint).