A Pfizer/BioNTech páros koronavírus-oltásának harmadik oltása drámaian csökkentette a koronavírus-fertőzésben lebetegedők számát a 60 évesnél idősebbek körében Izraelben – idézi a Bloomberg azt a friss felmérést, ami a New England Journal of Medicine folyóiratban jelentek meg. Az extradózis beadását követő 12 napban a megerősített fertőzések száma tizenegyszer alacsonyabb volt az erősítő oltást kapóknál, mint azoknál, akiket csak kétszer szúrtak meg. A komoly megbetegedések száma hússzor kisebb volt a háromszor oltottak körében annak, mint a kétszer oltottak körében.

Ennek a tanulmánynak a korábbi változatára hivatkoztak az amerikai kormány tisztviselői, köztük Joe Biden elnök első számú egészségügyi tanácsadója, Anthony Fauci, amikor javasolták, hogy az USA-ban is indítsanak kampányt a harmadik oltás beadására. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) szakértői várhatóan áttekintik az izraeli helyzetjelentést, mielőtt döntenek, hogy megadják-e a Pfizer erősítő vakcinájának ideiglenes felhasználási engedélyét

A harmadik oltásról megoszlik a szakértők véleménye. Fauci mellett az amerikai járványügyi hatóság vezetője Rochelle Walensky és az FDA egyik vezetője, Janet Woodcock is támogatja, míg gyógyszerhatóság két korábbi vezető kutatója kilépett a szervezettől, mert úgy véli, hogy nem támasztják alá tudományos érvek a harmadik oltás beadását. Peter Marks, az FDA vakcinaengedélyezésért felelős részlegének vezetője azt állítja, hogy a Biden-adminisztráció nem gyakorol nyomást a hatóságra, hogy támogassa a kormány erősítő oltással kapcsolatos tervét.