A Cseh Köztársaság kedden bejelentette, hogy nemzetközi tendert ír ki az ország új radarrendszerének beszerzésére. Ezzel váltják fel a még a szovjet időkből visszamaradt, rég kiöregedett radarokat. A prágai kormány döntése egyben azt jelenti, hogy kútba esett a visegrádi országok, a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös rendszerének kiépítésével kapcsolatos terv, amelyről a V4 júniusi csúcsértekezletén, a magyar elnökség záróeseményén döntöttek - derül ki a bne régiós hírportál tudósításából.

A Mobile Air Defence Radar (MADR) rendszer létrehozása mind a négy országnak sürgős, mivel szakértők szerint igencsak megalapozottak azok az aggodalmak, amelyek szerint Oroszország fokozódó katonai fenyegetése miatt erősíteni kell védelmüket. Ennek tükrében kifejezetten megrökönyödést váltott ki katonai körökben a V4 júniusban elfogadott terve. Az ugyanis azt jelentette volna, hogy ahelyett, hogy egy kész - a "polcról levehető" - technológiát szereztek volna be például a Saabtól, a Thalestól, a Selextól vagy a Raytheontól, maguk kezdtek volna technikai fejlesztésbe.

Itt a vég

Ami azt illeti a cél éppen az volt, hogy ez a megrendelés lendületet adjon a helyi védelmi iparnak, háttérbe tolva a biztonsági szempontokat. A valóság azonban, úgy tűnik, felülírta egyesek álmait: szeptember közepén a Financial Times arról cikkezett, hogy Lengyelország kiszáll a projektből, mert úgy látja, hogy a három nála kisebb V4-állam semmivel sem tud érdemben hozzájárulni a fejlesztéshez.

A lengyel kormány azonban tagadta a lapértesülést, szemben Prágával, amely a nyílt tender meghirdetésével nyilvánosan szakított a közös rendszerépítés tervével. A cseheknek annyira sürgős a régi rendszer kiváltása, hogy a projekt első fázisában, 2017-ig öt 3D-radarral akarják helyettesíteni a szovjet technikát. Az MADR-beszerzés értékét 1,5-1,7 milliárd koronára (54,5-61,8 millió euró) becsli a kiírás.

Csacsiság volt

A cseh lépés végső soron beismerése a nyilvánvalónak, nevezetesen, hogy a közös fejlesztési terv zöldség volt. A Saab nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy öt évébe telt legújabb radarrendszerének kifejlesztése, ami megegyezik azzal, amennyi időt a hasonló rendszerek létrehozására versenytársaik fordítanak. A svéd cég nagyra becsüli a helyi védelmi ipari cégek felkészültségét, ám egy ilyen kifinomult rendszert aligha lehet semmi perc alatt összeütni, ahogy azt esetleg egyes lelkes helyi politikusok képzelik.

A lengyelek részvétele nélkül a maradék három ország elektronikai cégei amúgy is kevesek lettek volna a fejlesztéshez, ráadásul, ha létre is tudták volna hozni a rendszert, akkor sem tudták volna nyereségesen gyártani. Ehhez ugyanis más piacokon - a négy visegrádi országon kívül - is el kellett volna adni a technológiát, ám a radarok világpiaca telített. Egy iparági szakértő szerint egyszerűen irreális az a feltételezés, hogy a V4 radarrendszerére lett volna vevő a régión kívül is. Politikailag lehet, hogy látványos lett volna a projekt, viszont brutálisan sokba került volna, ezért igen nehéz lett volna végrehajtani.

Sok kudarc, kevés siker

A terv bírálói emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a "dobozos" termékek vásárlását kiterjedt offsettel szokás összekapcsolni, azaz a drága katonai technológiák eladói és országaik jelentős megrendeléseket adnak a helyi iparnak cserébe a szállítás jogáért. Jó példa erre a Gripen vadászgépek esete. Csehország esetén a 14 gép vásárlását egymilliárd euró értékű offset ellensúlyozza tíz évre elhúzott svéd beruházások formájában. A prágai tenderkiírás világossá is teszi: azt várják a MADR szállítójától, hogy jelentős helyi megrendelésekkel hálálja meg a vásárlást, azaz vonják be a projektbe a cseh védelmi ipar cégeit.

Nem ez az első eset, amely bebizonyítja a kelet-közép-európai országok együttműködésének korlátait. Számos kudarcot fel lehet sorolni: kútba esett például a balti államok és Lengyelország közös atomerőmű-építési terve. A V4 eredeti célja a tagállamok kulturális és biztonsági együttműködésének erősítése volt, ám az első kérdéskörön túl, a védelem területén semmilyen értékelhető eredményt nem tudnak felmutatni.