Az ECB kormányzótanácsa csütörtöki ülésén változatlanul 1 százalékon hagyta az euróövezeti kamatrátát.

A piaci szereplők az euróövezeti gazdasági folyamatok értékelésére, illetve az eurózóna adósságválságának kezelésére tett erőfeszítésekre kíváncsiak. Emellett a kiemelt figyelemmel követik, hogy Mario Draghi délutáni - fél háromkor kezdődő - sajtótájékoztatóján utal-e arra, hogy a bank az év hátralévő részében hajlandó-e további monetáris könnyítésre, ha kiéleződik az eurózóna válsága.

Draghi az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt a múlt héten kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az ECB tervez-e további ösztönző intézkedéseket.

Draghi szerint az adatok azt mutatják, hogy az év első negyedében az európai gazdaság alacsony szinten stabilizálódott, de számos bizonytalanság terheli. Ezek közül a legfontosabb, hogy az eurózónában ismét nő a feszültség a szuverén adósság piacon, és ez továbbterjedhet a reálgazdaságra. Ezzel kapcsolatban Draghi hangsúlyozta, hogy az ECB nem segíti hozzá a bankokat, hogy bármennyi államkötvényt felvásároljanak.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a jelenlegi körülmények között "elsietett lenne" az ECB válságellenes intézkedéseinek leépítéséről, valamilyen "exit stratégiáról" beszélni.