Teherán továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok minden, Irán elleni szankciót feloldjon, a bécsi egyeztetések csakis így lehetnek sikeresek - közölte Szaíd Hatibzadeh, iráni külügyi szóvivő néhány nappal azután, hogy az amerikai kormány elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben. A szóvivő szerint a washingtoni döntésnek egyelőre nincs hatása az iráni gazdaságra, és felszólította az Egyesült Államokat, térjen vissza a 2015-ös atomalkuhoz, és "tegyen eleget a kötelességeinek".

Vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter azt mondta: az amerikai kormány lépése "jó, de nem elég". "A jó szándék - a mi nézőpontunkból - valami olyasmit jelent, amelynek kézzelfogható következményei vannak" - tette hozzá.

Washington múlt pénteken rendelkezett néhány, Iránnak szembeni szankció feloldásáról. S bár az intézkedés technikai jellegűnek tűnhet, de hírügynökségek szerint valójában fontos gesztus Teherán felé az iráni atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetések kulcsfontosságú pillanatában.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek el az ezirányú egyeztetések.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország még 2015-ben kötöttek szerződést arról, hogy az iráni atomkutatási és gyártási tevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

E szerződésből Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez. A most bejelentett amerikai intézkedés olyan szankciók terhe alól ad felmentést, amelyeket még Trump idejében vetettek ki azokra az országokra és nemzetközi vállalatokra, amelyek együttműködnének Iránnal polgári célú atomenergiai tevékenységekben.

Mindeközben Mohammad Eszlámi, az Iráni Atomenergia-ügynökség főigazgatója az iráni Mehr híyrügynökségnek úgy értékelte a szankciókat, hogy azok csupán az Egyesült Államok külpolitikájának gyengeségét és meggondolatlanságát tükrözik.