Mint közölték, az Iránnal foglalkozó, az iráni atomprogram miatt meghozott szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtását ellenőrző vegyes bizottság  megvizsgálja majd a megállapodás végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket.

Az EU külügyi szolgálatának közleménye hangsúlyozza, a hétfői egyeztetésen napirendjén szerepel annak megvitatása is, hogy milyen esélyei vannak az Egyesült Államok esetleges visszatérésének az atomalkuról szóló megállapodáshoz.

Irán 2015-ben egyezett meg - uniós közvetítéssel - az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször kikelt a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.