Rekordösszegű hitelt nyújtott idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a válságos gazdasági helyzetbe került országoknak, 44 különböző program keretében összesen 140 milliárd dollár kölcsönt biztosított augusztus végéig az igénylőknek – írja a Financial Times.

A pandémia, az orosz-ukrán háború és a központi bankok kamatemelései mellett ráadásul az elemzők azzal számolnak, hogy az év végéig még több ország szorulhat a valutaalap segítségére. Sokuk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF lassan elérheti hitelezői kapacitásának korlátait.

Financial Times

A valutaalap teljes aktuális kötelezettségvállalásai – beleértve azokat a megegyezéseket, amelyeket már aláírtak, de a hitel folyósítása még nem történt meg – meghaladják a 268 milliárd dollárt. Az IMF szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a vállalásaik összességében akár ezermilliárd dollárig bővíthetők.

A valutaalap több országgal is tárgyal egy esetleges mentőcsomagról:

  • Zambiával,
  • Srí Lankával,
  • Ghánával,
  • Tunéziával
  • és Egyiptommal.
Utóbbival már közel lehetnek a megállapodáshoz, a Goldman Sachs elemzői ebben az esetben 15 milliárd dolláros program bejelentésére számítanak. Pakisztánnal augusztus végén állapodtak meg egy 1,1 milliárd dolláros hitelkeretről, de Argentínának is 3,9 milliárd dollárt folyósíthatnak heteken belül a 41 milliárd dolláros program keretében.