Az IMF szerdán kiadott európai regionális növekedési előrejelzése szerint az euróövezetben 5 százalékkal nő a GDP az idén, ami megegyezik az október 12-i nagy őszi jelentésében foglaltakkal és meghaladja a tavaszi globális prognózisában becsült 4,4 százalékot.

Az IMF október 12-höz hasonlóan 4,3 százalékos jövő évi gazdasági bővülést vár, ami nagyobb az áprilisban becsült 3,8 százaléknál - írja az MTI.

A valutaalap most 2 százalékos 2023. évi GDP-növekedést jelez előre, ami minimálisan kedvezőbb az áprilisban várt 1,9 százaléknál.

Az euróövezet GDP-je tavaly 6,3 százalékkal csökkent.

A német gazdaság az idén 3,1 százalékkal, jövőre pedig 4,6 százalékkal nőhet az IMF szerint. Ez szintén megegyezik az október 12-i előrejelzésével, de az áprilisi prognózisánál az idei bővülés 0,5 százalékponttal gyengébb, a jövő évi viszont 1,2 százalékponttal jobb. Az IMF 2023-ra 1,6 százalékos német GDP-növekedést vár.

Az euróövezet inflációs előrejelzésén annyiban változtatott az IMF, hogy az idei évre vonatkozó, október 12-én közölt 2,2 százalékos várakozását 2,1 százalékra korrigálta szerdán ismertetett jelentésében. A jövő évi adaton nem változtatott, továbbra is 1,7 százalékos inflációt vár. Áprilisban az idei évre 0,8 százalékponttal, jövőre 0,5 százalékponttal kisebb inflációval számolt az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2023-ban 1,4 százalék lesz az infláció az euróövezetben.