Vlagyimir Putyin orosz államfő valószínűleg az önmagára kényszerített elzártságban folytatja életét annak ellenére, hogy valamelyik orosz fejlesztésű koronavírus-oltás mindkét dózisát beadták neki - vette át a Proekt oknyomozó internetes portál  hírét a Moscow Times. A 68 éves Putyin a világ egyik legjobban elzárt, vírus védett buborékában él 2020 tavasza a pandémia kitörése óta.

Ebből a rezidenciából videótechnológiával tartja a kapcsolatot munkatársaival. Putyin lakhelyét a külvilágtól fertőtlenítő folyosó választja el. Ha valaki találkozni akar vele, annak semmi akadálya, feltéve, hogy lehúz két hetet karanténban. Putyin várhatóan még  hosszú ideig izolációban marad - mondta a Proektnek egy neve elhallgatását kérő, az elnöki adminisztrációhoz közelálló személy.

A Kreml bejelentette, hogy az államfő megkapta mindkét oltását négy héttel ezelőtt, ám azt nem árulták el, hogy az orosz készítmények közül melyiket szúrták be neki, vélhetően azért, hogy ne reklámozzák a vakcinát hátrányt okozva a többinek. Az elnök környezetéből hivatalosan nem kommentálták az elzártság fenntartásáról szóló információt.

Az államfő korábban elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszországban egymástól függetlenül három koronavírus-vakcinát fejlesztettek ki. A kormány tervei szerint ezek segítségével idén őszre el kellene érni a nyájimmunitást, ám az eddigi ütemben folytatják a tömeges oltási kampányt, akkor a lakosság 70 százalékát 2022-re tehetik védetté.