A híressé vált klímaaktivista, mint a tüntetés egyik szervezője éppen csakhogy odaért, hogy megtartsa beszédét, amikor résztvevők megindultak a lignitbánya felé, hogy ott folytassák a tiltakozást a kitermelés ellen a németországi Lützerathban. 

A demonstráció előtt az Erkelenzbe tartó vonatok tele voltak, több száz busz futott be aktivistákkal Berlinből, Frankfurtból, Münchenből, Drezdából és más városokból. A települést korábban a német kormány és az RWE energiaipari vállalat közötti megállapodás keretében sikerült megmenteni a lebontástól. A tüntetők azonban meg akarják akadályozni az alatta lévő 280 millió tonna lignit kitermelését.

Ha Lützerath elbukik, akkor Németország klímacéljai is elbuknak. Példát akarunk mutatni, amíg még lehet

- mondta egy aktivista, aki Berlinből buszon utazott. A biológia szakos hallgató először volt ekkora tüntetésen, éjfélkor indultak, hogy ott legyenek Lützerathban.

Sokan a napokban a faházak és a romos épületekről készült fotók miatt érkeztek a demonstrációra, mások pedig Greta Thunberg svéd klímaaktivistával szerettek volna találkozni, aki gyalog jutott el a helyszínre, Luisa Neubauer klímaszakértő oldalán, aki korábban világossá tette, hogy Lützerath több mint egy szimbólum, 

Nem egyszerűen egy faluról van szó, hanem 280 millió tonna szénről. Ha a légkörbe kerülnek, az világszerte gondot jelent

- mondta a Tagesspiegelnek

A szociáldemokraták és a Zöld Párt árulása

„Minden falu marad! Lützi él!” és „Ki árult el minket? - a szociáldemokraták; Ki volt benne - a Zöld Párt” - skandálták ezrek. A tömeg nagy része, kikerülve a bányászati vállalat és a bontásban résztvevő cég gépeit aztán a mezőkön át a kőbánya pereme felé vonult, ahol már a lovasrendőrök várták őket. 

A rendőrség rövid időre elveszítette az irányítást

A rendőrök gumibotokkal szorították vissza a tüntetőket, akik pirotechnikával és sárdobálással vágtak vissza. Az egyik videón Greta Thunberg látható, amint más aktivistákkal körülvéve a rendőrök lökdösik. Az irányítás rövid időre kicsúszott a hatóságok kezéből és a maszkos aktivisták át is tudtak törni rajtuk a bánya irányában - tudósított a Tagesspiegel. 

Power to the people

Egy sérült aktivistát helikopterrel kellett kórházba szállítani, bár a rendőrség és az aktivisták sem közöltek adatokat, becslések szerint több tucat demonstráló szorult ellátásra az akciójuk után. A rendőrség vízágyúkat és paprikaspray-t is bevetett. Többeket letartóztattak és bevittek kihallgatásra.