Az amerikai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy jóváhagyta a lehetséges üzletet, bejelentve több hadihajó eladását és egy 2,5 milliárd dolláros tervet a görög MEKO-osztályú fregattok modernizálására – írja az RT nyomán az EMEA Tribune.

"Ez a javasolt eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit azáltal, hogy hozzájárul egy NATO-szövetségesünk biztonságának javításához " - közölte a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség a hajóátadásról.

Ha megvalósul az ügylet, a görög fregattflotta korszerűsítésének terve számos új rendszer telepítését foglalná magában, mint például új öthüvelykes tüzérségi ágyúk és korszerűsített szonár telepítését. A Lockheed Martin, a Raytheon, a VSE Corporation és a brit BAE Systems fegyverkereskedők lennének az elsődleges beszállítók.

A bejelentett javaslat azután érkezett, hogy Franciaország szeptemberben kijelentette, hogy hasonló megállapodást kötött Görögországgal legfeljebb négy új fregatt szállításáról mintegy 3,4 milliárd dollár értékben. Herve Grandjean francia katonai szóvivő akkor azonban azt mondta, hogy bár bizonyos kötelezettségvállalások már megtörténtek, hivatalos szerződés még nem született a két fél között.

Hozzátette, hogy az üzletet három hónapos határidővel véglegesítik, ez valamikor a következő hetekben fog lejárni.

Bár egyelőre nem világos, hogy az amerikai javaslat mit jelent a francia megállapodásra nézve, a lépést Washington súlyos sértésként értelmezheti, amely az év elején már kivívta az ország haragját, miután a Párizzsal már meglévő megállapodás ellenére bemutatta az Ausztráliával kötött atom-tengeralattjáró-megállapodást. Franciaország, amely a tervek szerint dízel tengeralattjárókat adott volna el Canberrának, válaszul visszahívta nagykövetét az Egyesült Államokban és Ausztráliában, Emmanuel Macron elnök pedig élesen bírálta a nyilvánosság előtt a két szövetségest.

Két héttel az AUKUS hírt követően Macron Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnökkel lépett színpadra, hogy személyesen jelentse be a francia hadihajók Athénnak történő eladását, mondván, hogy itt az ideje "abbahagyni a naivitást", miközben az üzletet "Európa stratégiai autonómiájának és szuverenitásának" jeleként hirdette.