A felek együttműködésben kívánnak dolgozni a nagy kihívásokkal szemben az európai színtéren, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával.

Emmanuel Macron az AGI olasz hírügynökségnek "informális, de jelentős" találkozóról beszélt. Téma volt az "Olaszország és Franciaország közötti, valamint az Európai Unióval való kapcsolat".

A Twitteren azt írta, hogy a Párizsnak tovább kell folytatnia a Rómával megkezdett munkát, mivel "európaiak vagyunk, egymással határos országok, és a népeink közötti barátság miatt is".

A francia elnök arra az együttműködésre utalt, amelyet a tavaly novemberben aláírt kétoldalú megállapodás fektetett le. A politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatokat megerősítő államközi szerződést Emmanuel Macron Mario Draghival írta alá, akivel szorosan együttműködött. Mikroblogján a francia elnök külön köszönetet mondott Draghinak, "Grazie Mario"-bejegyzéssel.

Emmanuel Macron a Szent Egyed katolikus közösség rendezte nemzetközi béketalálkozóra érkezett az olasz fővárosba. A találkozó egy szálloda tetőteraszán zajlott Giorgia Melonival, aki kormánya szombati eskütétele után vasárnap vette át a stafétát Mario Draghi volt kormányfőtől.

Emmanuel Macront hétfőn Sergio Mattarella államfő és Ferenc pápa is fogadja.