Victoria Nuland, a kelet-közép-európai térségért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes a Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnökkel folytatott megbeszélések után azt mondta, hogy a térség országai megértették, hogy az orosz olajtól és gáztól való függés rendkívül rossz döntés volt. Az ukrajnai inváziót követően pedig hirtelen nehéz alternatív energiaszállítási lehetőségeket találni.

Elmondta azonban, hogy a javasolt EastMed-gázvezetéképítési projekt nem lenne képes azonnal szállítani azt a gázt, amelyre Európának most szüksége van ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljon az orosz energiától, mivel a vezeték nagyon mély vízben haladna, és megépítése több mint egy évtizedet venne igénybe. Az 1900 kilométeres, 6 milliárd dolláros vezeték ötlete, amely az Izrael és Ciprus előtt nemrég felfedezett lelőhelyekről szállítana földgázt - amelyet az otthonok fűtésére, áramtermelésre és az ipar működésének fenntartására használnak -, néhány évvel ezelőtt született meg az Európai Unió tagállamai, Görögország és Ciprus között, amelyek vezetői 2020-ban megállapodást írtak alá a tervezés folytatásáról.

„Őszintén szólva nincs 10 évünk, ráadásul 10 év múlva sokkal, sokkal zöldebbek és sokkal változatosabbak akarunk lenni az energiaforrások terén” - mondta Nuland. „Tehát a szénhidrogénekkel összefüggésben olyan lehetőségeket keresünk, amelyekkel több gázt és olajat tudunk szerezni erre a rövid átmeneti időszakra” – folytatta érvelését az AP News szerint.

Nuland megjegyzései úgy tűnik, hogy a projektet gyakorlatilag félreteszik. A politikus elmondta, hogy az Egyesült Államok és a regionális partnerek, köztük Izrael, Görögország, Ciprus és Törökország alternatív utakat keresnek a gáz piacra juttatására.

Az egyik projekt, amelyet az Egyesült Államok támogat, egy Izraelt és Ciprust az európai kontinenssel összekötő elektromos kábel.

Natasa Pilides ciprusi energiaügyi miniszter tavaly októberben azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy a gáz csővezetéken történő továbbítása az egyiptomi feldolgozóüzemekbe, ahol a gázt cseppfolyósítanák, hogy hajókon exportálják, a legvalószínűbb lehetőség a gáz gyors eljuttatására az európai kontinensre.

Az ExxonMobil ciprusi részlegének vezetője, Varnavasz Theodossziou februárban azt mondta az AP-nek, hogy a földgáz 2050-ig fontos energiaforrás marad, és a Ciprusnál talált mennyiségek csővezetéken keresztül vagy cseppfolyósítással hajókra töltve jutathatók el a piacokra.

Csütörtökön már az európai országok orosz földgáztól való elhatárolódása miatt jelentősen csökkentek a kontinensre érkező Gazprom-szállítmányok.