A Moldovagaz moldovai és a Gazprom orosz gáztársaság tavaly kötött megállapodása szerint a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles az előző hónapban elfogyasztott földgáz költségét teljes egészében, a tárgyhavi szerződéses gáz költségének pedig az 50 százalékát megfizetni.

Gazprom az elmúlt időszakban már több orosz gázellátási útvonal esetében is belengette, hogy leállhat a tranzit: szeptember végén jelezték, hogy egy elszámolási vita az ukrán Naftogazzal arra kényszerítheti őket, hogy leállítsak az ukrajnai földgázszállítást. A Magyarországot ellátó Török Áramlat esetében pedig az EU-s szankciókra hivatkozva jelezték, hogy a karbantartási és javítási munkálatokat nem tudják ellátni. A licencüket vissza is vonatták a TTF holland gáztőzsdén. Közben viszont azt ígérik, nem áll le a Török Áramlat transzportja.

Moldova az ukrajnai háború után attól tartott, hogy az orosz hadsereg megtámadhatja a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság (másnéven Transznisztria) nevű szakadár része felől az országot. Azóta nehezebb az egyeztetés Chișinău és Moszkva között, az ez elszámolási vita most ennek egy újabb állomása.

A Gazprom most azt állítja, a moldovai cég idén rendszeresen megsértette a gázszámla kifizetésének a határidejét. Ezzel kapcsolatban jelezték, hogy az orosz holding mindig megértéssel kezelte a moldovai fél kéréseit – idézi az MTI az orosz gázcéget.

A Gazprom október 1-jén bejelentette, hogy októberre 30 százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást. A Gazprom a Moldovagaz részvényeinek 50 százalékát birtokolja.