A következő fűtési szezonra, 2023 májusának végéig elegendő gáztartalékkal rendelkezik Szlovákia – idézte a pozsonyi Új Szó Richard Sulík gazdasági miniszter bejelentését. Sulík szerint a Szlovák Gázművek (SPP) elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy az egész ország szükségletét ellássa.

Oroszország leállította a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, kezdetét vette ugyanis a vezeték szokásos éves karbantartása. A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják. Sulík szerint azonban megtörténhet, hogy az oroszok ezt követően sem indítják újra a gáz szállítását. Erre az eshetőségre Szlovákia már hónapokkal ezelőtt felkészült – mondta.

Folyamatos felkészülés

Oroszország mellett ugyanis Norvégia is szállít cseppfolyósított földgázt (LNG) az országba. Az első tanker március 18-án érkezett meg, jelenleg több mint egy érkezik havonta. „A krízis elhárításán február 24-étől dolgozunk, folyamatosan értékeljük a kockázatokat, beleértve a tervezett leállásokat, mint például az Északi Áramlat 1 karbantartása” – mondta Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója.