Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Függetlenül attól, hogy Oroszország ténylegesen részt vett-e az Északi Áramlat vezetékét érintő állítólagos szabotázsban, az incidens további muníciót ad Moszkvának arra, hogy leállítsa a földgázszállításokat a Közép-Európát kiszolgáló összes csővezetéken keresztül - idézi a hvg.hu Stratfor geopolitikai műhely elemzését. 

A stratforos szakértők szerint Európában valószínűleg biztosított lesz a gáz ezen a télen még akkor is, ha Oroszország az összes szállítást leállítja, de ha Moszkvában így döntenek, akkor az felerősíti az EU-n belüli tárgyalásokat a gázmegosztásról és az adagolásról.

Azt, hogy lesz elég gáz Európában az elemzők egyrészt azzal magyarázzák, hogy a lakossági-kereskedelmi és az ipari oldalról is csökkent a kereslet, előbbi 12 százalékkal, utóbbi 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Vagyis mind az ipari, mind a lakossági szereplők igyekeznek felkészülni, illetve alkalmazkodni az esetleges hiányhoz. Másrészt azzal, hogy Európa elég jól feltöltötte a gáztárolókat, szeptember 25-én az EU tárolóhelyei mintegy 88 százalékban megteltek.

500 kiló TNT

Az Északi Áramlat megrongálásához a Spiegel német lap szerint 500 kilogramm TNT-vel egyenlő erejű robbanószerkezetet kellett használni. A német-orosz gázcső négy helyen szivárog, ebből kettő svéd, kettő fennhatóságú területeken van.

A berlini hatóságok a különböző földrengés-előrejelző mérőállomások által regisztrált szeizmikus jeleket is figyelembe vették a robbanószer hatékonyságának megbecsülésekor. A még nem ismert becslések alátámasztják azt a feltételezést, hogy csak egy idegen állam állhat az akció mögött. A szövetségi kormány egyelőre nem bocsátkozik találgatásokba a vezetékek megszakításának hátteréről, arról sem nyilatkoznak, hogy ki lehetett az elkövető.