Az infláció elleni küzdelmet jelölte meg Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a 2023-as költségvetés központi elemének – írja a Reuters. A kormány ennek érdekében 45 milliárd eurót különített el a jövő évi büdzsén belül arra, hogy a gáz- és energiaárak növekedése ne legyen nagyobb 15 százaléknál. Az energiavállalatokra kivetett extra adóknak köszönhetően azonban ez az intézkedés összességében 12 milliárd euróba kerül majd az államnak, kevesebbe a korábban várt 16 milliárd eurónál.

Emmanuel Macron francia elnök sokat emlegetett nyugdíjreformjáról a 2023-as büdzsé bemutatásakor nem beszélt a pénzügyminiszter, de Élisabeth Borne miniszterelnök azt ígérte, még a héten nyilatkoznak az ezzel kapcsolatos tervekről is. Macron emelni szeretné a nyugdíjkorhatárt, miközben a szakszervezetek párbeszédet követelnek az ügyben.

Az idén tavasszal újraválasztott elnök ráadásul vállalkozáspárti céljait is kénytelen volt félretenni, a vállalatok adóterheit a korábbi tervektől eltérően jövőre még nem tudja csökkenteni a kormány, csak így tarthatók ideális szinten az állami bevételek és a költségvetési deficit.

Franciaországnak most minden egyes euróval számolnia kell, csak így maradhatunk a nemzetközi partnereink által tisztelt gazdasági erő

– mondta Le Maire.

A kormány jövőre az ideivel megegyező, 5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány céloz meg. A tavalyi 6,5 százalékos deficit után fokozatosan csökkentenék az értéket, hogy 2027-re megfeleljenek az uniós maastrichti kritériumoknak, és 3 százalék alá szorítsák a hiányt.

A kormány jövőre 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, szakértők szerint azonban ez túlságosan optimista becslés, inkább 0,5 százalékos bővülés lehet a reális várakozás. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) következő évre 0,6 százalékos francia GDP-növekedést prognosztizál.

A 2023-as büdzsé kidolgozásával és bemutatásával a kormány még nem dőlhet hátra, hiszen újabb megpróbáltatást jelent majd annak az elfogadása. Macron az elnöki megmérettetésen győzni tudott ugyan, ám parlamenti többségét elveszítette. Ha nem tudnak meggyőzni a jövő évi költségvetés elfogadásáról ellenzéki képviselőket is, Borne miniszterelnök az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján elérheti, hogy parlamenti szavazás nélkül fogadják el a javaslatokat. Ezzel azonban akár egy bizalmatlansági indítványt is kockáztathat.