Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júliusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint. A szervezet honlapjára felkerült adatok azt mutatják, hogy júliusban 45,44 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 29 százalékkal felülmúlta a tavaly júliusi 35,23 milliárd dollárt. Havi összevetésben a növekedés 2,1 százalék volt, a júniusi 44,53 milliárd dollárral összevetve.

Júniushoz képest Észak- és Dél-Amerikában 4,2 százalékkal, Japánban 3,2 százalékkal, Kínában 1,2 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül) pedig 2 százalékkal nőtt, miközben Európában 0,8 százalékkal csökkent az eladásból származó bevétel júliusban.

Tavaly júliushoz viszonyítva Észak- és Dél-Amerikában 26,8 százalékkal, Európában 38 százalékkal, Japánban 20,9 százalékkal, Kínában 28,9 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kínát és Japánt leszámítva) pedig 30,9 százalékkal nőtt a bevétel.

A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A SIA a chipeladások további növekedésére számít az idén.

A SIA az amerikai félvezetőgyártó ágazat 98 százalékát és a világ nem amerikai chipgyártóinak kétharmadát tömöríti. A jelentés arról nem írt, hogy a közölt adatok milyen viszonyban vannak a félvezetőpiacon jellemzővé vált jelentős drágulással.