Az uniós bizottság és az Európai Tanács elnöke levelében kiemelte: "a drámai esemény" jelentős gazdasági következményekkel jár a már eddig is számos kihívással küzdő Libanon számára, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított. Libanon humanitárius és újjáépítési igényeire az Európai Unió tagállamai által nyújtott szolidaritásra nagyobb szükség van, mint valaha - írták a vezetők az MTI szerint.

Az uniónak nem szabad megfeledkeznie a Libanonnal létrejött szoros partnerségről, amely stratégiai jelentőségű a nagyszámú menekültet befogadó közel-keleti ország számára. Az unió elkötelezett Libanon stabilitása mellett, amelyet gazdasági segítségnyújtás, a szíriai menekültek támogatása, valamint a koronavírus-járvány okozta károk kezelésére irányuló programok bizonyítanak.

Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében - írta levelében az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

A magyar kormány egymillió eurót ajánlott fel a bejrúti székhelyű Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára. A Belügyminisztérium öt katasztrófavédelmi szakértőt - csapatvezetőt, csapatvezető-helyettest, kutatás-mentési koordinátort, logisztikust és egészségügyi szakértőt - kész küldeni a katasztrófa sújtotta országba, hogy támogassák a bejrúti robbanás okozta helyzet felszámolását.