A luxemburgi testület csütörtöki jelentésében felhívta a figyelmet arra: a jogalkotóknak és az uniós ügynökségeknek jobban kell csökkenteniük annak kockázatát, hogy a kilépő vezetők és középvezetők összeférhetetlen helyzetbe kerüljenek később a magánszektorban történő munkavállalással. "Az úgynevezett forgóajtó-jelenség veszélybe sodorja az uniós intézmények hírnevét és integritását" - vélik a számvevők az MTI összefoglalója szerint.

Az ECA jelentése szerint az uniós szabályokban igen kevés megkötés van arra vonatkozóan, hogy az ügynökségeknek mennyire kell nyomon követniük a volt munkatársak karrierjét a forgóajtó-jelenség (az állami és az ahhoz kapcsolódó magánszektor közötti munkahelyváltással kialakuló személyi átfedés) elkerülése érdekében.

A nepotizmus nem jó az EU-ban sem

Az uniós ügynökségek - mindenekelőtt azok, amelyek szabályozási hatáskörökkel és iparági kapcsolatokkal is rendelkeznek - több okból is ki vannak téve a forgóajtó-jelenség kockázatának: egyrészt, mert főleg határozott idejű munkaszerződéseket kötnek, így jelentős a személyzeti fluktuáció, másodsorban pedig azért, mert irányítási modelljükben olyan testületek is vannak, amelyek tagjait csak rövid időre nevezik ki.

számvevőszék szerint ez utóbbival az probléma, hogy a testületek tagjai nem tartoznak az ügynökség személyi állományába, így a forgóajtó-jelenséggel kapcsolatos szabályok rájuk nem vonatkoznak. A költségvetési ellenőrző szerv úgy véli, ez joghézagot eredményez, és emiatt a forgóajtó-jelenség eseteinek csak egy kis hányadát tudják ellenőrizni.

A számvevők már több korábbi jelentésükben is feltártak irányítási és összeférhetetlenségi problémákat az uniós ügynökségekben. "A legfrissebb jelentésünk ismét rámutat a banki, biztosítási és pénzügyi piacok felügyeletét ellátó ügynökségek irányítási problémáira, amelyek miatt lehetségessé válhat a tagállami érdekek uniós érdekekkel szembeni előtérbe helyezése" - hívta fel a figyelmet az ECA.

Az EU-ban 40 uniós ügynökség működik, amelyek mintegy 14,5 ezer embert foglalkoztatnak. Az ügynökségek költségvetése 4,1 milliárd euró, az unió teljes büdzséjének 2,5 százaléka.