A portál arról kérdezte az átláthatóságért és értékekért felelős bizottsági alelnököt, hogy áll a kormánypárti médiakonglomerátum ügyében indított versenyjogi eljárás, illetve miért nem használja a bizottság aktívan a versenyjogi szabályokat a kormányzati befolyás ellen. A bizottsági vizsgálat 2019-ben indult a KESMA ügyében, miután közel ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.

"Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték" - válaszolta Věra Jourová.

Az alelnök hozzátette, a KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.

"Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben."

Věra Jourová egyébként a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

Jourová szavaira a Twitteren reagált Varga Judit igazságügyi miniszter. Azt írta, Jourovának kedve lenne Magyarország megbüntetéséhez, de ezt a szabályok nem engedik. "Szomorú", hogy a szabályok megakadályozzák az eurokraták politikailag motivált lépéseit - írta Varga Judit. "Mellesleg, miért ennyire frusztráló egy biztosnak az, hogy minden rendesen működik egy tagállamban?" - kérdezte az igazságügyi miniszter.