Egyre inkább elszabadul az infláció Romániában, amit jól mutat az élelmiszerárak alakulása - írja a Maszol. A Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilap 11 termék szeptember 10-i és október 8-i árait elemezte a Versenyhivatal ár-összehasonlítója alapján. A ZF az Auchan, a Carrefour és a Kaufland bukaresti, kolozsvári és temesvári áruházaiban vizsgálta az árakat.

Az elemzésből kiderül, hogy az árak alakulása várostól és áruházlánctól függetlenül megegyező tendenciát, erőteljes emelkedést mutat. A 40 dekás fehér vekni ára 3 százalékot meghaladó mértékben nőtt a vizsgált időszakban. A 3,5 százalékos zsírtartalmú tej 1,4 és 11,8 százalék közti arányban drágult.

Az 1 literes étolaj ára az egyik kiskereskedőnél nem változott, a másik kettőnél azonban tetemes arányban, 17,97, illetve 20,92 százalékkal emelkedett. A drágulási rekord a lisztnél következett be, mely az egyik áruházláncban októberben 41,51 százalékkal került többe, mint egy hónappal korábban. Egy másik kiskereskedő kisebb mértékben, 19,05 százalékkal drágított.

A kristálycukor kilója átlagban 4 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, a tojásé pedig nagyjából nyolccal. Az ásványvíz esetében 3,8 százalékkal nőttek az árak, a szénsavas üdítőt pedig egyes kiskereskedők 11,9-14,5 százalékkal adták drágábban. A közepes árfekvésű sör esetében a drágulás mérsékelt, 1,5 százalék körüli volt.

A szebeni szalámi ára, áruháztól függően, 8-12 százalékkal ment fel. A vizsgált termékek közül az 1 kilogrammos kicsontozott csirkemell volt az egyetlen, amelynek az ára sehol sem emelkedett. A ZF számításai szerint a 11 termékből álló kosár értéke 8-10 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban. Ez egyértelműen jelzi, hogy az infláció tovább fog nőni.