Továbbfejlesztett B61-12-es, levegőből ledobható gravitációs nukleáris fegyvereket szállítanak Európába az Egyesült Államokból. A terv szerint a modernizált atomarzenál csak jövő tavasszal érkezett volna a kontinensre, hogy a NATO elrettentő erejét növelje, de végül idén decemberben már leszállítják az atomfegyvereket – közölték amerikai tisztviselők a NATO-szövetségesekkel egy zárt ajtók mögött zajló brüsszeli találkozón ebben a hónapban egy a Politico által megszerzett diplomáciai távirat szerint.

A lépés, amelynek keretében a régebbi fegyvereket az újabb változattal cserélik le különböző európai raktárakban, hogy az amerikai és szövetséges bombázók és vadászgépek potenciálisan használhassák őket, az orosz fenyegetések miatt megnövekedett feszültségek közepette történik. Mint ismert, Oroszország többször is fenyegetőzött azzal, hogy atomfegyvereket vet be Ukrajnában, emiatt egyre nagyobb az aggodalom, hogy a Nyugatnak többet kell tennie annak érdekében, hogy elrettentse Moszkvát attól, hogy átlépje ezt a határt.

A B61-es program korszerűsítéséről évek óta nyíltan beszélnek a költségvetési dokumentumokban, nyilvános nyilatkozatok sora jelent már meg a kérdésben. Az ukrajnai háború előtt is tervben volt a nukleáris arzenál modernizálása, mivel a készlet így biztonságosabban tárolható. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok e-mailben azt válaszolta a lapnak, hogy „bár nem fogjuk megvitatni nukleáris arzenálunk részleteit, az amerikai B61-es nukleáris fegyverek modernizációja már évek óta folyamatban van, és a régebbi fegyverek biztonságos és felelősségteljes cseréjére vonatkozó tervek a korszerűsített B61-12-es változatokra való biztonságos cseréje része a régóta tervezett és ütemezett modernizációs erőfeszítésnek”.

Ryder azt állítja, hogy a lépés semmilyen módon nem kapcsolódik a jelenlegi ukrajnai eseményekhez, és semmilyen módon nem gyorsították fel a folyamatot.

A 10 milliárd dolláros B61-12 élettartam-hosszabbítási programot az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma irányítja, és célja, hogy számos korábbi változatot, köztük a Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Törökországban lévő légi bázisokon tárolt mintegy 100 bombát lecseréljék. A korszerűsítések a bombák nem nukleáris részeit is érintik, például biztonságosabban oldódnak le az ejtőernyők a robbanószerekről, miután leengedik őket a repülőkről. De a pontosságot javító fejlesztések, például egy új farokrész beépítése is része a modernizációnak.

A NATO-t akarják megnyugtatni?

A korszerűsített bombák új, korábbra hozott érkezési dátuma meglepetésként érte néhány régóta tartó megfigyelőt, akik attól tartanak, hogy ez tovább szíthatja az amúgy is feszült helyzetet Európában. A brüsszeli ülésen tett bejelentés napokkal azelőtt történt, hogy a NATO megkezdte a Steadfast Noon néven ismert éves nukleáris hadgyakorlatát. A kéthetes gyakorlat vasárnap ér véget, és mintegy 70 repülőgép vesz részt rajta. Szerdán pedig Oroszország tartott egy nukleáris gyakorlatot, amelyet az orosz védelmi minisztérium úgy jellemzett, hogy a Kreml szerint egy Oroszország elleni nukleáris támadás megtorlás válaszlépéseit szimulálták.

Az első bombák decemberi elküldése mögött álló üzenet inkább az európai szövetségeseknek szólhat, akik különösen sebezhetőnek érzik magukat Moszkvával szemben. Vagyis épp a NATO-tagállamokat akarja megnyugtatni az Egyesült Államok, hogy az ukrajnai konfliktusban sem feledkezik meg szövetségeseiről.

A távirat, amelyet korábban nem hoztak nyilvánosságra, és amelyet azért írtak, hogy a Pentagonban és a külügyminisztériumban szétküldjék, hogy a politikai döntéshozóknak áttekintést adjanak arról, hogy mit vitattak meg a védelmi miniszterek a NATO-találkozón, egyértelműen jelzi, hogy a szövetségesek idegesek.

A dokumentum szerint egy brüsszeli NATO-csúcson 15 tagállam vetette fel aggodalmát, hogy a szövetség nem engedhet Putyin nukleáris zsarolásának.

„Tekintettel Oroszország nukleáris retorikájának növekvő hangerejére és mértékére, a szövetségesek egy részhalmaza folyamatos konzultációkat kért a NATO-nál a folyamatos készenlét és a következetes üzenetek biztosítása érdekében” – áll a táviratban.

Az eszközök bevethetősége ugyanakkor a Kreml számára is ijesztő lehet: az új változatot már úgy tervezték meg, hogy az amerikai és szövetséges bombázó repülőgépek és vadászgépek - köztük a B-2 és B-21 bombázók, valamint az F-15, F-16, F-35 és Tornado vadászgépek - mind képesek legyenek a fegyver hordozására, szemben a B61 több régebbi, évek óta raktáron lévő változatával. Vagyis több NATO-tagállam repülőire lehet majd felszerelni az eszközöket.

Maga a robbanófej az egyik legsokoldalúbb az amerikai arzenálban, mivel robbanóereje a célponttól függően növelhető vagy csökkenthető, így akár alacsony robbanóerejű bombává is átalakítható, amely csak egy kisebb célpont megsemmisítésére szolgál majd.