Az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel Athénban tartott tárgyalás után Gurría hangsúlyozta, hogy egy ország sem tud önerőből megbirkózni a menekültválsággal. A görög gazdaság növekedésére komoly kockázatot jelent ez a válság, az athéni kormánynak jelentős segítséget kell kapnia, hogy kezelni tudja ezt az új kihívást. Görögország fájdalmas kiigazításon ment keresztül, és továbbra is súlyos gazdasági és szociális kilátások fenyegetik. Az átalakítások azonban kezdik meghozni gyümölcsüket, és most az a fontos, hogy javítsanak az elindított reformok megvalósításán, valamint tegyenek erőfeszítéseket úgy a versenyképesség, mint a társadalmi közérzet javítására.

Ahhoz, hogy Görögország felépüljön a gazdasági válságból, kulcsfontosságú, hogy munkahelyteremtés céljából ösztönözzék a gazdasági növekedést és a beruházásokat, erősítsék meg a költségvetés stabilitását és építsenek ki hatékony szociális védőhálót. A szegénység már a lakosság egyharmadát sújtja, ezért a szegénység és a jövedelmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem a legfontosabb feladatok közé került, amelyeket a politikának sürgősen kezelnie kell.

Az OECD előrejelzése szerint idén stagnálhat, jövőre viszont már 1,9-2 százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP) Görögországban a folyamatban lévő reformok, valamint a külső kereslet beruházásokra és foglalkoztatottságra gyakorolt kedvező hatások eredményeként. A kilátások javításához azonban rendkívül fontos, hogy sikerrel végződjenek a görög államadósság fenntarthatóságának megteremtését célzó tárgyalások az ország hitelezőivel. Mindazonáltal továbbra is jelentős kockázatok fenyegetik a görög gazdaságot. A belső keresletet visszavetheti a hitelfeltételek szigorítása, ráadásul a világkereskedelem forgalmának lassulása, valamint az euróövezeti országok gyengébb növekedése súlyosbíthatja a görög gazdaság akadozó tevékenységét. Az előzetes becslések szerint a menekültválság tavaly a görög GDP 0,4 százalékát emésztette fel, és kellő mértékű segítség hiányában súlyos problémákat okozhat Görögország gazdaságának.