A keddi szavazással szabaddá vált az út az Európai Bizottság döntésének, miszerint a gáz- és atomenergia-ágazatok egyes tevékenységeit, ugyan csak komoly feltételekkel, de beemelné a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek közé, az úgynevezett uniós taxonómiába.

A Bizottság szerint a két energia-ágazatba irányuló magánbefektetéseknek komoly szerepe lehet a zöld átállásban, és hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez is. Emiatt úgy ítélték, hogy kellő átláthatóság mellett, átmenetileg használhatnák a taxonómia zöld címkéjét.

A tervezetet elutasító indítvány mellett ugyan 278 képviselő szavazott, de 33 tartózkodással, és 328 ellene leadott szavazattal, nem gyűlt össze a beemelés megakadályozásához szükséges abszolút többség. A Parlamentnek és a Tanácsnak egyaránt jövőhét hétfőig van ideje kifogást emelnie, különben 2023 január 1-től már hivatalosan is zöld energiának számíthat az atom és a gáz is.

Érzékeny téma

A kérdés többek között azért is ennyire megosztó, mert a két energiatípusba való magánbefektetéseket semmi sem tiltaná attól, hogy nem minősülnek zöldnek. A taxonómia integritásáért küzdő zöld képviselő Bas Eickhout szerint a lépés teljesen kiüresíti az útmutatást, és ezzel rengeteg fontos szereplő számára használhatatlanná válna.

A vitáról már korábban hosszabban írtunk, és többek között az is komoly konfliktust okozott, hogy korábban hiába javasoltak külön sárga, vagy egyéb átmeneti címkét az atomnak, ezt a Bizottság ezt azzal kezdte ki, hogy túlságosan "átpolitizálná" az energiakérdést. Eickhout szerint mindez elsősorban a francia atom és Emmanuel Macron érdekeit szolgálja.

Az elutasító indítvány bukása után a közleményben reagáltak, ahol előre jelezték, hogy Ausztria és Luxemburg jogi úton fogja megtámadni a Bizottság döntését. Szerintük az atom és a földgáz fenntarthatóvá nyilvánításával, az EU Oroszország háborújának fenntartásához is hozzájárul. Szomorúnak tartják, hogy Franciaország érdekei felülírhatják az egész szövetségét.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.