A dél-afrikai jegybank attól tart, hogy a rand gyengülése az importárakon keresztül felpörgeti az inflációt, ezért 50 bázisponttal 5,50 százalékra emelte alapkamatát. Az elemzők nagyobb része arra számított, hogy nem változtatnak a hitelköltségeken.

A bank monetáris tanácsának értékelése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya és az elmúlt időszakban megindult tőkekivonás nyomán nőhet a nemzeti valutára nehezedő leértékelési nyomás. A helyzetet hosszabb távon befolyásolja, hogy a befektetők folyamatosan alkalmazkodnak a tőkeáramlás átalakulásához.

A dél-afrikai központi bank vezetősége figyelembe vette, hogy a gyengébb rand segíti az exportot. A döntéshozók úgy vélik, hogy a jegybank monetáris politikája az kamatemelés ellenére támogatja a gazdasági növekedést. A további lépések erősen függenek a makrogazdasági mutatók alakulásától.

Szemben a dél-afrikai jegybank döntéshozóival a maláj központi bank monetáris tanácsa változatlanul hagyta a bank alapkamatát mai ülésén. Ezzel a nap vesztesei közé küldte a ringgitet.

Kevés lehet a sok is

Hiába tett masszív lépést a líra védelmében a török jegybank - 425 bázisponttal, 12 százalékra emelte alapkamatát -, ez nem jelenti azt, hogy ellaposodna a feltörekvő piacok devizapiacán egy hete kezdődött tőkekivonási hullám. Ez még csak nem is a vég kezdete - vélik a CNBC-nek nyilatkozó elemzők. A piac tapsolt a döntésnek, különösen, hogy a központi bank szembe mert menni a Erdogan miniszterelnök akaratával.

A törökországi fejleményt ennek megfelelően sok szakértő inkább politikai, mint gazdasági beavatkozásnak tekinti. Az is kérdés, hogy elég nagy-e az emelés a piacok megnyugtatásához. Emellett a törökországi helyzet változása nem javítja a befektetők érzéseit más országokkal, például Argentínával kapcsolatban.

A kritikus kérdés az, hogy a pekingi vezetés hogyan kezeli a gazdaság lefékeződését. Ha a kínai bankrendszer megroggyan, az a jelenleginél sokkal nagyobb pánikhullámot indíthat el a világ pénzpiacain - hangsúlyozza másokkal egyetértve Boris Schlossberg, a BK Asset Management vagyonkezelő cég igazgatója. Elemzők szerint a jegybankoknak egyedi beavatkozással kell rendet vágni saját devizájuk piacán.