Egyre több koronavírus-fertőzött vagy a vírus okozta Covid-19 kórból éppen felépült ember betegszik meg Indiában a még ritka, de halálos kimenetelű gombás fertőzésben. Erre a veszélyre már március 10-én felhívták a figyelmet indiai orvosok, de most már azt állítják, hogy a mucormycosis terjedését nem túlzás járványnak nevezni - írja a Euronews.

A mucormycosis (zygomycosis) néven ismert betegséget a Mucorales gombacsaládba tartozó gombák okozzák. Ezek az ember környezetben élnek, például a talajban vagy egyéb bomló szerves anyagon, mint a bomlásnak indult gyümölcsökön és zöldségeken.

Egészséges emberek a mindennapi higiéniát betartva nincsenek veszélynek kitéve, de a betegek a legyengült immunrendszerük és sérült szöveteik miatt ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A mucormycosis elkapható a spórák belégzésével, táplálkozás közben étellel vagy itallal, illetve a bőrfelület sebein is bejuthat a gomba a szervezetbe.

Mivel a koronavírus okozta megbetegedés súlyos lefolyás esetén legyengíti a páciensek immunrendszerét, károsítja légzőszervrendszer szöveteit, a fekete gombás fertőzés levegővétel útján egyből a sérült szövetet éri a tüdőben.

Négyszer-ötször gyakoribb, mint a világjárvány előtt

A "fekete gombaként" is ismert mucormycosis előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt. Az indiai egészségügyi minisztérium útmutatást tett közzé arról, hogyan kezeljék ezeket az eseteket.

A csaknem 120 millió lelket számláló nyugat-indiai Mahárástra államban már 300 feketegombás esetet jelentettek, illetve hasonló számokról tudni Gudzsarát államból is, ahol eddig már négy nagy településen, köztük a legnagyobb városban, Ahmedábádban azonosították ezt a ritka fertőzést.

Súlyos lefolyással járhat

A fertőzés kifejezetten agresszív a legyengült immunrendszerű pácienseknél, és ha nem kezelik időben, akkor halált okozhat. A legnagyobb veszélyben azok a koronavírus-fertőzöttek vannak, akiknek elhanyagolt cukorbetegségük is van, illetve azok, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon.

A feketegomba-fertőzés során elfeketedhet vagy elszíneződhet a beteg orra, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki.

Más országokban is észlelték

David Denning, a Manchesteri Egyetem professzora szerint más országokban is észleltek ilyen eseteket, de Indiában kifejezetten magasabbak az arányok a nagy számú, elégtelenül kezelt cukorbeteg miatt.

India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után, eddig 22,6 millió fertőzöttet regisztráltak. Az orvosi felszerelések hiányát jelenleg nemzetközi segélyszállítmányokkal próbálják enyhíteni.