A koronavírus-járvány, az anyaghiány és az egekbe szökő szállítási költségek okozták az olyan háztartási gépek drágulását, mint a hűtőszekrény, fagyasztó vagy mosogatógép - írja a BBC.

A brit háztartási készülékgyártók kereskedelmi szövetsége (Amdea) szerint a nagykereskedelmi árak 3 hónap alatt 9 százalékkal emelkedtek, de az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek az elmúlt hónapokban egyébként is 1992 óta nem látott ütemben emelkedtek.

Az infláció például hónapok óta folyamatosan gyorsul: januárban 5,5, decemberben 5,4, novemberben 5,1, októberben 4,2, szeptemberben 3,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak.

Az Appliances Direct - amely 8 százalékos részesedéssel rendelkezik a brit háztartási gépek piacán - a BBC-nek elmondta, sokkal magasabb nagykereskedelmi költségekkel szembesültek, amelyeket kénytelen voltak áthárítani a vásárlókra. Ezért most átlagosan 30 százalékkal többetköltséget a vásárlók fizetik meg.

"Ha megnézünk egy nagy amerikai hűtőszekrényt, amelyet Kínából hozunk, a koronavírus-járvány előtt a szállítása körülbelül 12 fontba került a szállítás, ez nagyjából 6 hónapos átfutási időt jelentett" - közölte a vállalat.

Most viszont 12-14 hónapos átfutási idővel kell számolniuk, és 80 fontra dráguló szállítási költséggel. Tehát egy 299 fontos hűtőszekrény ára most 70 fonttal emelkedett, míg egy mosógép ára átlagosan 46 százalékkal emelkedett 2020 január és 2022 február között.

Az AO World, elektromos cikkeket forgalmazó kiskereskedője azt mondta, hogy az ellátási láncra nehezedő nyomás miatt árak mintegy 10-12 százalékkal emelkedtek. Egy friss kutatás szerint azonban a mosogatógépek árai némi enyhülést mutatnak.

A vállalat szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy az inflációs nyomás mellett a szállítási költségek megnövekedésével is meg kell küzdeniük, ezért az év hátralévő részében várhatóan nem lesz enyhülés.