A múlt hónapban közölt első becslésben még 4,8 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedés szerepelt. Csütörtöki beszámolójában az ONS közölte azt is, hogy a brit GDP jelenleg 3,3 százalékkal marad el a 2019 negyedik negyedévében - a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben - mért szinttől.

Az első becslés még 4,4 százalékos elmaradást jelzett ugyanebben az összehasonlításban.

A statisztikai hivatal minimális mértékben, 0,1 százalékponttal javította a brit gazdaság tavalyi egész éves recessziójának mélységére adott becslését is: a felülvizsgált csütörtöki adatsor szerint a brit hazai össztermék 2020-ban 9,7 százalékkal zuhant az eddigi számításokban szereplő 9,8 százalék helyett.

A módosított adat is évszázadok óta példátlan éves recessziót jelent: ilyen mértékű teljesítményzuhanásra 1709 óta nem volt példa a brit gazdaságban. Abban az évben rendkívül zord tél sújtotta Nagy-Britanniát.

A tavalyi visszaesés azt jelentette, hogy a brit hazai össztermék értéke a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja hétévi növekedést emésztett fel.

A csütörtökön ismertetett felülvizsgálat szerint a tavalyi második negyedévben - a járvány megfékezésére elrendelt első országos zárlat idején - az eddigi becslésekben feltüntetett 19,5 százalék helyett 19,6 százalékkal csökkent a brit GDP-érték negyedéves összevetésben.

A tavalyi második negyedéves visszaesés példátlan volt az egyetemes brit gazdaságtörténetben.

Az idei második negyedévi növekedési ütemre adott becslés javítása ugyanakkor azt jelenti, hogy a világ hét vezető ipari gazdaságának csoportján (G7) belül immár nem Nagy-Britannia reálértéken számolt hazai összterméke marad el a legnagyobb mértékben a 2019 végén elért szinttől.

Az ONS csütörtöki kimutatása szerint Olaszországban 3,8 százalékkal, Németországban - Nagy-Britanniához hasonlóan - 3,3 százalékkal, Franciaországban 3,2 százalékkal, Kanadában 2 százalékkal, Japánban 1,4 százalékkal alacsonyabb a reálértéken számolt hazai össztermék a 2019 negyedik negyedévéről jelentett szinteknél.

Az Egyesült Államok - a G7-csoportban egyelőre egyedüliként - immár behozta a koronavírus-járvány okozta veszteséget: az amerikai GDP reálértéken mérve 0,8 százalékkal magasabb a 2019 végére elért szintnél a brit statisztikai hivatal számításai szerint.

A Bank of England kormányzója ugyanakkor a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi adatok alapján a brit gazdaság kilábalási üteme lassulni látszik.

Andrew Bailey a professzionális közgazdászok szervezetének e héten rendezett éves londoni fórumán elmondta, hogy a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak elmúltával.

A szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát.

A brit gazdaság növekedésének jelentős lassulását a legutóbbi adatok is jelzik.

A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint júliusban mindössze 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben a brit GDP.

Júniusban még 1 százalékos havi növekedést mértek a brit gazdaságban.