Más országokkal együtt szankciós és egyéb intézkedésekből álló csomagot állítunk össze, amely abban a pillanatban lép életbe, amint egy orosz katona átlépi a határt és beteszi a lábát ukrán földre - fogalmazott a brit miniszterelnök. Létfontosságú, hogy ezt Moszkva megértse. Johnson reméli, hogy az Egyesült Államok is egyetért Nagy-Britanniával ebben - írja az MTI tudósítója.

"Ezt nem Oroszországgal szembeni ellenséges érzelmekből tesszük, hanem azért, hogy megmutassuk elkötelezettségünket Ukrajna szabadságának, demokráciájának és szuverenitásának védelme mellett az agresszióval szemben - mondta Johnson.

A brit miniszterelnök emellett kifejezte meggyőződését, hogy az oroszoknak fontos elmagyarázni, mit jelent a háború, és azt, hogy az ukrán hadsereg "az utolsó csepp vérig megvédi államát".

"Mindent megteszünk, hogy megerősítsük Ukrajna ellenállási képességét. De úgy gondolom, a legjobb, amit tehetünk, hogy továbbítjuk az orosz állampolgároknak azt, hogy mi fog történni, (továbbítjuk) a valóságot, hogy az ukránok az utolsó csepp vérig harcolni fognak a hazájukért. Ukrajna kétszázezer fős hadserege nagyon erős, ezért az orosz anyáknak gondolniuk kell fiaik életére. Talán ez visszatartja Vlagyimir Putyint attól, hogy súlyosbítsa a konfliktust" - fogalmazott Johnson.

A brit politikus szerint Ukrajna népének elidegeníthetetlen joga megválasztani, miként kormányozzon saját államában, és melyik szervezethez csatlakozzék. A napokban tárgyalt az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország vezetőivel, valamint a NATO főtitkárával, és mindannyian egyetértenek ezzel.

Johnson szerint az orosz fenyegetés nem csak Ukrajnát érinti, mivel az Oroszországi Föderáció új befolyási övezeteket próbál kialakítani Európában.

200 ezer orosz katona állomásozik ukrán-orosz területeken

Zelenszkij egyetértett azzal, hogy "az oroszoknak meg kell hallaniuk az ukránokat", és abban is, hogy Ukrajna nem adja fel területét. Az orosz csapatok visszavonása az ukrán határ közeléből enyhítené a feszültséget. Szavai szerint jelenleg 30-50 ezer orosz katona állomásozik az Oroszország által megszállt Krímben, 30-35 ezer a Donyec-medencében és körülbelül 100 ezer az ukrán határ túloldalán.

Az államfő a minszki megállapodások teljeskörű végrehajtásának lehetőségét kommentálva kijelentette, hogy azok (az egyezmények) nem minden pontjával elégedett, de Ukrajnának tennie kellene valamit, ami hozzájárulhat az ukrán területek megszállásának megszűnéséhez.  Kijev felelősen áll hozzá a minszki megállapodásokhoz. Szerinte egyelőre "sajnos, a rendezésnek ez az egyetlen működő formátuma".

Pénzügyi segítség is érkezik

Zelenszkij közölte, hogy az ukrán haditengerészetnek szánt segítségen felül Nagy-Britannia további csaknem 2 milliárd fontot (mintegy 854 milliárd forintot) különít el konkrét, Ukrajnával közös projektek végrehajtására, elsősorban az infrastruktúra és az energetika területén. Johnson hozzáfűzte, hogy Nagy-Britannia 88 millió font (3,7 milliárd forint) kiegészítő támogatást nyújt az ukrán kormányzati rendszer korszerűsítésére és az energiafüggetlenség elérésére.